1 Mayıs 2025

,

Şiiri Anlamak, Anlatmak ve Anlamlandırmak Üzerine

Şiir üzerine konuşmak, şiirin anlam dünyamdaki yerini ifade etmek istiyorum. Şiiri anlatmak, anlamak ve anlamlandırmak üzerine işlevsel bir araç olarak düşünebiliriz. Fakat onu sadece bir anlatı aracı olarak düşünmek, şiiri ve şiire bağlı her şeyi bağlamından uzaklaştırabilir.

Şiir, dilin sanatsal kullanımıdır. Şiiri, mevcut anlamın ötesinde bir estetik arayışı ve dilin sınırlarını zorlayan bir ifade biçimi olarak değerlendirebiliriz. Şiir ile ifade edilen duygu ve düşünce, çoğu zaman gerçeği olduğu gibi yansıtmaz.

Şiir gerçeği dönüştürür, yeni bir biçime sokar ve böylece şiirde ifade edilen duygu ve düşünce için anlam dünyası derinleşmiş, zenginleşmiş olur. Bu noktadan hareketle şair ve şiir arasındaki ilişkiden söz etmek isterim. Şiirin sağlamlığı bu ilişkinin sağlamlığı ile ilişkilidir.

Şiirde anlamın kurucusu şairdir. Okurdan önce anlamın temel zeminini ve istikametini şair hazırlar. Şair dilin herkesçe malum sınırlarının dışına çıkarak, imgeler, metaforlar ve çeşitli çağrışımlar aracılığıyla yeni bir anlam alanı oluşturur.

21 Nisan 2025

, ,

Transhümanizm, Yapay Zeka ve Şiir Üzerine Düşüncelerim

Transhümanizmi betimleyen bir görsel

Aşkar Dergisi'nin 74. sayısında işlenen bir konu: Transhümanizm, Yapay Zekâ ve Şiir.

Bu meseleye edindiğim tecrübeler ve çalışmalarımdan hareketle bir kaç cümle eklemek istiyorum. İnsana özgü düşünsel süreçlerin insan ürünü olan sistemlerce kullanılması benim için heyecan verici olmuştur.

Mart 2025'te Youtube'da yayınladığım bir şarkıdan söz edeyim. "Gönülde Güzel Dilde Güzel" başlıklı şarkının sözlerini ben yazmıştım. Şarkının temel müzikal altyapısını ise yapay zekâyı çeşitli yönlendirmeler ile oluşturmuştum.

18 Nisan 2025

Gönülde Güzel Dilde Güzel

Blogumda daha önce paylaştığım iki şarkı vardı. "Döndüm Durdum Bu Âlem İçinde" ve "Hasretim Sen Oldun Özlemim Sen" başlıklı şarkıların sözlerini ben yazmıştım. Müzikal kompozisyonunu ise SUNO AI yapay zeka uygulamasında temellendirip çeşitli müzik programları ile geliştirdikten sonra YouTube kanalımda yayınlamıştım.

Ekim 2024 tarihinde çalışmaya başladığım ve Mart 2025 tarihinde çalışmamı tamamladığım bir şarkıdan söz etmek istiyorum. "Gönülde Güzel Dilde Güzel" başlıklı şarkının sözleri bana ait.

16 Nisan 2025

, , ,

Cevdet Karal'ın Şiirlerinde Bende Kalanlar

Cevdet Karal ve Büyük Boşluk Oteli kitabı

Cevdet Karal'ın şiirlerinde "bende kalanlara" dair bir şey söylemek istiyorum. Karal, şiirlerini ilgiyle takip ettiğim bir şairdir. Etkilendiğim pek çok şiiri vardır. Cesedi Nereye Gömelim şiirinde pek çok mısranın altını çizmiştim.

Karal'ın şiirinde birey, çok defa metafizik bir arayışın, bir yolculuğun öznesi olarak bende yer edindi. Şiirlerinde gözlemlediğim pek çok tema var. Tanrı, zaman, ölüm, yalnızlık, bireyin kendisine ve çevresine yabancılaşması gibi.

, , ,

Hüseyin Karacalar'ın "Her Şey Geçtiğinde" Kitabı Üzerine

Hüseyin Karacalar ve Her Şey Geçtiğinde kitabı

Hüseyin Karacalar'ın şiir evreni benim için ilgi uyandırıcı ve kıymetli olmuştur. Kimilerinin "geç kalmış bir ilk kitap" olarak nitelediği Cevapsız Aramalar kitabından sonra Her Şey Geçtiğinde kitabı ile şiirlerini ikinci kez iki kapak arasında okuruna sunmuştu.

Bu yazıda Hüseyin Karacalar'ın Her Şey Geçtiğinde kitabı üzerine konuşmak istiyorum. Şairin ilk kitabında birden çok kez okuduğum bir çok şiiri bulunmakta. İkinci kitabında da yine benzer duygular içerisinde şiirlerini okumuştum.

25 Mart 2025

, ,

Osman Hasdemir'in "Pub Suretleri" Kitabı Üzerine

Osman Hasdemir ve Pub Suretleri kitabı

Osman Hasdemir, uzun süredir çeşitli edebiyat dergilerinde yayınlanan şiirlerini takip ettiğim bir şairdir. Dergi sayfalarından şahit olduğum şiir yolculuğunda her yeni şiirinde kendini yenileyen ve gelişen bir şair ile karşı karşı geldim. Yaklaşık iki yıl önce, Serazat Edebiyat'ın dördüncü sayısında kendisi ile ilk şiir kitabı olan "Yüksüz Göç Şarkısı" üzerine bir söyleşi gerçekleştirmiştim. Şairin ilk kitabı 2020 yılında yayınlanmıştı. İkinci şiir kitabı olan "Pub Suretleri" ise 2024 yılında okuru ile buluştu. Pub Suretleri'ni poetik bir pencerede değerlendirmeden önce sayılarla size tanıtmak istiyorum. Matruşka Yayınlarından çıkan kitap 18 şiir yer almaktadır. Kitap 102 sayfadan oluşmaktadır.

18 Mart 2025

Hasretim Sen Oldun Özlemim Sen

Daha önce "Döndüm Durdum Bu Âlem İçinde" başlıklı eserimi sizlerle paylaşmıştım. O paylaşımımda da ifade ettiğim üzere yazılan şarkı sözleri üzerinde yapay zekayı yönlendirmek ve sonucunda ortaya çıkan melodileri çeşitli müzik düzenleme programları kullanarak bir şarkı formuna ulaştırmak ben de yeni heyecanlar oluşturdu. 9 Şubat 2025 tarihinde yayınladığım ve üzerinde çok çalıştığım bir eseri sizlerle paylaşmak istiyorum.