27 Nisan 2022

, ,

Durum Raporu /onbir

Aklıma düştükçe takip ettiğim, dikkatimi çeken başlıkları okuduğum bir yer var. Ekşi Sözlük'ün "dünün en beğenilen entryleri" sekmesi altında en çok beğenilen yazılar yer almakta. Kısaca: debe diyorlar. Bu listenin içinde "az kişinin bildiği muhtemeşem web siteleri" başlığı benim en çok dikkatimi çeken başlıklar arasında. Bazen bu başlıkta paylaşılan web siteleri çok işime yarayacak imkanlar sunabiliyor. Arşivleme ve arşiv karıştırma merakım vardır. Bundan dolayı gazetelerin, dergilerin, çeşitli matbu yayınların eski sayılarını karıştırmayı severim. Kitapların ilk baskılarına ulaşmak da hoşuma gider. Bir Ekşi Sözlük yazarı işime yarayabilecek web sitelerinden bazılarını şu bağlantıda sıralamış.

Bu web sitelerinden ilki bir projeye ait. Projenin adı: Gazeteden Tarihe Bakış Projesi. İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı, Merkez Kütüphane koleksiyonunda yer alan 18422 adet ciltlenmiş gazetenin 1928 - 1942 yılları arasında yayınlamış olan 688 cilt gazeteyi dijital ortama aktarmış ve erişime açmış.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun -kısa adıyla Tübitak- popüler bilim yayınlarının erişime açtığı bir web sitesinden söz etmek istiyorum. 2016 - 2020 yılları arasında da yer yer istifade ettiğim ve kişisel bilgisayarımda bu anlamda bir kütüphane oluşturmama yardım eden bir web sitesiydi. TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri e-arşiv sayfasını siz de ziyaret edebilirsiniz.

Belki ilk önce Milli Kütüphane'nin web sitesinden söz etmeliydim. Kitaplar, süreli yayınlar, kitap dışı materyaller, el yazması eserler, nadir basma kitaplar, Atatürk belgeliği, bibliyografyalar kategorilerinde çok çeşitli yayınlara dijital ortamda ulaşabiliyoruz.

Bugüne değin çizilmiş Dünya haritalarını merak ediyorsanız David Rumsey'in Harita Koleksiyonu web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Söz konusu koleksiyondan haberdar olduğum zaman Türkiye ve çevresinin haritalarını araştırmıştım. Osmanlı dönemi Türk haritacılığına da yer verilen koleksiyonu kıymetli bir çalışma olarak gördüm.

Şimdi de bir fotoğraf arşivinden söz etmek istiyorum. Fotoğraf arşivi Balkanlardaki Osmanlı eserlerini içine alıyor. Arşivde yer alan ülkeler: Arnavutluk, Bosna Hersek, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan, Kosova, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Türkiye. Proje çoğunlukla 1960'lar ve 90'lar arasında çekilen, aynı zamanda yirminci yüzyılın ikinci yarısında günümüze ulaşmamış veya önemli ölçüde değiştirilmiş birçok anıtın görsel belgelerini de içermektedir.

***

Bugün Kadir Gecesi. Kutsal gecemizin bütün İslam alemine hayır, afiyet ve bereket getirmesini dilerim. Bir kaç gün sonra Ramazan ayını bitirmiş, geride bırakmış olacağız. Bu mübarek ayı, 2 Nisan 2022'de Ramazan Geldi Ramazan başlıklı yazımla karşılamıştım. Bana göre bu ay çok hızlı geçti. Sahur ile iftar arasındaki zamanda açlık ve susuzluk konusunda hemen hemen hiç zorlanmadım. Umarım bu Ramazan'da kırgınlıklarınızın, dargınlıklarınızın ve küslüklerinizin yerine dostluk ve kardeşlik gibi duygular almıştır.

***

İzledim: Sun Children. Türkçe karşılığıyla Güneşin Çocukları. Hüseyin Karacalar'ın blogunda paylaştığı filmler arasında görmüştüm. Bir kaç hafta önce izleme fırsatı buldum. İran sinemasına kıymetli filmler kazandıran Mecid Mecidi'nin 2020 yılında izleyicisiyle buluşturduğu bir film. Mecid Mecidi'nin daha önceki izlediğim filmleri ile bu film arasında çeşitli benzerlikler kurdum. Mecid Mecidi, umudunu koruyan bir yönetmen. Bunu filmlerinde de hissettiriyor. Filmlerinde başrollerde genellikle çocuklar oynuyor. Bu filmde de öyle olmuş. Filmin çekim rengi, çekim teknikleri, atmosferi, üslubu, konusu, kurgusu mükemmeldi. İlerleyen zamanda bu film ile ilgili yorumlarımı ayrıca bir yazıda sizlerle paylaşmak istiyorum.

İzleyeceğim: Shoplifters. Sanırım Türkçe karşılığı Arakçılar. Japonya'nın 2019 Akademi Ödüllerine aday gösterilen filmi. 2018 yapımı bir film. Bu filmi merak ediyorum. İzleyeceğim.
Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...