14 Ağustos 2022

, , , ,

Durum Raporu /onbeş

Bu yaz tatilinde tatil yapmak üzere herhangi bir yere gidemedik. Önümüzdeki yıl dört - beş gün olmak üzere Mersin tarafına gitmeyi planlıyoruz. Durum Raporu /iki başlıklı yazımda Muğla gezimizden, ilgimi çeken yerlerden ve tatilin bizde bıraktıklarından söz etmiştim. Akdeniz'e doğru bir seyahatimiz olursa, onu da bir başka "Durum Raporu" yazısında sizlerle paylaşacağım. Şu sıralar gündüz saatlerinde Sivas'ta hava durumu çok sıcak. Ne evin içerisinde ne de dışarıda serinleme imkanı var. Ancak akşam saatlerine ulaşınca serinliğe kavuşabiliyoruz. Ne tuhaf değil mi, kış aylarında bu şehrin soğuğundan şikayet ederken, yaz aylarında ise sıcakların bunaltıcılığından yakınıyoruz. İşte insanoğlu, şartlardan memnun olması biraz zor... 

Blogumun "Kitap İncelemesi" kategorisi altında okuduğum kitaplara dair düşüncelerimi paylaşıyorum. Şu sıralar bu kategoride daha sık yazmaya başladım. Telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden de olsa okumalarımı artırdım. En son John Steinbeck'in Yukarı Mahalle kitabı üzerine yazmıştım. Daha öncesinde ise Georg Büchner'in Woyzeck isimli tiyatro oyununu okuduğumu şu yazımda ifade etmiştim. Woyzeck oyunu üzerine düşüncelerimi derinleştirdim. Georg Büchner'i tanımak ve anlamak üzere yazılmış çeşitli metinlere ulaştım. Daha sonra bende bu konuda bir yazı yazma fikri doğdu. Georg Büchner'in Franz Woyzeck karakteri ile Fyodor Dostoyevski'nin Rodion Ramonoviç Raskolnikov karakterini bir arada değerlendirmek istedim. Önümüzdeki haftalarda bu yazımı sizlerle paylaşacağım.

***

Blogumu takip edip, paylaştıklarıma ulaşmak isteyenler için bir abonelik servisi kurmuştum. FeedBurner bu konuda ihtiyacım olan sistemi bana sunmuştu. Yıllar içinde Google, FeedBurner'ı satın aldı. Sistem üzerinde bazı yenilikler ve iyileştirmeler yaptı. Geçen hafta FeedBurner'ın servis sağlayıcılarının artık hizmet vermediğini öğrendim. Benzer hizmeti veren alternatif bir sağlayıcı arayışına girdim. Bu konuda tavsiyeler sunan bir kaç blog yazısı okudum. Okuduğum yazılar Nisan 2022 tarihine aitti. Yani bir çok kullanıcı bu durumdan Nisan ayından beri haberdarmış. Benim ise yeni haberim oldu. FeedBurner'a alternatif olabilecek sitelere göz attım. Fakat blog ziyaretçilerimin blogumdaki içeriklerden e-posta yoluyla haberdar olabilmesi için söz konusu sağlayıcılara da üye olması gerektiğini fark edince hayal kırıklığına uğradım. Umarım istediğim gibi bir alternatif bulabilirim.

***

Serazat Edebiyat, 2. sayısında yayınlanmak üzere eser alım duyurusunu Twitter hesabından paylaşmıştı. İki aylık yayın periyodu ile okuruna ulaşan Serazat'ın 1. sayısı için bülten hazırlamış, yayınladığı şiirlerden ise ilgimi çeken mısraları paylaşmıştım. Serazat'ın 2. sayısını heyecan ile bekliyorum. İlk sayısıyla edebiyat çevrelerinin ilgisini çekmeyi başarmıştı. İnşallah uzun soluklu bir serüven olur. 

***

Blogumun teması Blogger'ın stok eski temalarından biriydi. Bu eski temaya yıllar içinde müdahale ede ede nihayet istediğim tasarım çizgisine büyük oranda yaklaştırabildim. Bu sürede HTML bilgimi daha fazla geliştirdim ve CSS dünyasına da giriş yaptım. Çünkü blogumun temasında HTML kodlamaların yanı sıra CSS kodlamalar da yer alıyordu. 2000'li yılların tasarım çizgisine duyduğum özlemle hareket edip, tasarımdaki detayları bunu gözeterek oluşturdum. İleri ki zamanlarda belki daha farklı bir noktaya da evrilebilir. Çerçeve çizgilerinde kullandığım renk ise "cam göbeği mavisi" olarak geçen ve #24668A koduna sahip olan bir renk. Bu rengi ben Windows 98'in masaüstü ekranından tanıyordum. Fakat renk kodunu bir türlü bulamıyordum. Bulamadığım renk kodları ve bu renklerin çeşitli tonları konusunda Encycolorpedia isminde bir siteden çok yararlandım. 

Paylaş:  

2 yorum:

  1. Can dostum, abonelik sistemi için yıllardır Mailchimp sistemini kullanıyorum ve herhangi bir sorun yaşamadım. Seni takip edecek insanlar mailchimp sistemine üye olmak zorunda değiller. Sadece blogunda paylaşacağın bir abonelik formunu doldurmaları yeterli. Eğer eski abonelerinin mailleri sende duruyorsa onları da kendin ekleyebilirsin :)

    Serazat Edebiyat senin de varlığınla harika gidiyor. İkinci sayıya destansı bir katkı sundun yine ve bizi çok mutlu ettin. Umarım beraberce daha nice sayılarımız oldu, eski günlerdeki gibi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel dostum, tavsiye ettiğin servisi ben de kullanmayı deneyeceğim. Okuyucular için abonelik gerektirmiyecek olması harika.

      Serazat Edebiyat benim için heyecan duyduğum, merakla beklediğim bir dergi oldu. Daha ziyade seninle ve Mete'yle yeniden aynı sayfalarda buluşmak beni çok mutlu ediyor. Bu duyguyu yaşamayı özlemiştim ben. :)

      Sil

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...