6 Nisan 2022

,

Lenovo P2'de LineageOS ve GApps Kurulumu

LineageOS logosu
Her geçen yıl akıllı cihazlar ve akıllı cihazlarda kullanılmak üzere geliştirilen uygulamalar daha karmaşık yapılar haline geliyor. Yazılım ve donanım arasındaki dengenin gözetilmediği bir dönemi yaşıyoruz. Sahip olduğumuz donanımlar kullanmakta olduğumuz yazılımların gereksinimlerini bir süre sonra karşılayamaz hale geliyor. Sözünü ettiğim bu durumu yaşayanlardan birisi de benim. 2017 yılından beri kullanmakta olduğum Lenovo P2 marka akıllı telefonum Android 7.0 güncellemesinden sonra herhangi bir sistem güncellemesi almadı. Fakat halihazırda kullandığım uygulamalar düzenli aralıklarla güncelleme almaya devam etti. Uygulamaların güncelleme almaya devam etmesi, Lenovo P2'nin artık sistem güncellemesi almaması ve Android 7.0 sürümünde sabit kalması sebebiyle telefonda takılmalar, donmalar ve çeşitli problemler ile karşılaşmama sebep oldu. 

Ben de çareyi alternatif, açık kaynak kodlu işletim sistemlerini denemekte buldum. Araştırdığım açık kaynak kodlu işletim sistemleri arasında LineageOS isimli proje dikkatimi çekti. Halihazırda 4 Milyonu aşkın kullanıcı tarafından kullanılan işletim sisteminin Türkiye'deki kullanıcı sayısı 38.000. Projeye ve detaylarına baktığımda gördüğüm şeffaflık beni memnun etti. Ayrıca geliştirilen sürümlerin kararlılığı da LineageOS'u tercih etmeme etken oldu. Şimdi LineageOS'a dair birkaç bilgi vereyim.

LineageOS Nedir?


LineageOS; Android altyapısı ile çalışan akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar  için oluşturulmuş ücretsiz ve açık kaynak kodlu güvenli bir işletim sistemidir.

GApps Nedir?


GApps bir işletim sistemi değildir. Google Play Store mağazasını ve çeşitli Google uygulamalarını işletim sistemine yerleştiren bir paket yüklemedir. GApps projesi ile Google arasında resmi bir bağ yoktur.

LineageOS ve GApps Kurulum Dosyaları


1. Minimal ADB and Fastboot: Akıllı Telefon ile Bilgisayarınız arasındaki komut penceresidir.
2. Lenovo USB Driver ve Qualcomm USB Driver: Lenovo P2'nin USB sürücüleridir.
3. Lineage Recovery for Kuntao: LineageOS'un yükleme yardımcısıdır. TWRP'nin LineageOS muadili.
4. LineageOS 18.1 Nightly Kuntao: Telefona kuracağımız işletim sisteminin kurulum dosyalarıdır.
5. GApps v.11 Mini: Google Play Store ve temel Google uygulamalarını içeren pakettir.


Lenovo P2'de LineageOS ve GApps Kurulumu Aşamaları

  1. Öncelikle Lenovo P2'nin OEM Bootloader kilidini açmanız gerekecektir. Bunun için telefonun Ayarlar > Cihaz Hakkında yolunu takip edin. İlgili sayfada Derleme Numarası'nın olduğu satıra 5 defa ardarda tıklayın. Bu size Geliştirici Seçenekleri sayfasının görünür hale getirecektir.
  2. Geliştirici seçenekleri sayfasında bulumam OEM Kilidi Açma satırına tıklayıp ilgili sayfalar ilerleyin. İlgili sayfalarda ilerlemeniz için Lenovo ID üyeliğinizin olması ve cihazınızın bu üyelikte görünür olması gerekecektir. Ardından size "bu işlemin telefondaki bütün verileri etkileyeceğine" dair bir uyarı mesajı gelecektir. OEM Kilidini açmanız için bunu kabul etmeniz gerekecektir. OEM Kilidi Açma talebinin sonuçlanması 14 gün sürmektedir.
  3. Şimdi 14 gün beklediğinizi varsayıyor, kurulum rehberine devam ediyorum.
  4. Bu aşamadan sonra masaüstü veya dizüstü bir bilgisayara ihtiyaç duyacaksınız. Bununla birlikte lisanslı veya onaylı bir USB bağlantı kablosu kullanmanız gerekecektir.
  5. Lenovo P2'nin geliştirici seçenekleri sayfasına girin ve USB Hata Ayıklama Modunu aktif hale getirin. Telefonu daha sonra USB bağlantı kablosuyla bilgisayarınıza bağlayın.
  6. Bilgisayarınıza telefon ile bilgisayar arasında iletişimi sağlayacak komut programını çalıştırın. Bu programın adı Minimal ADB and Fastboot. Bu programı Local Disk (C)'ye "Lenovo P2" klasörü köküne kurun. Programın kurulduğu klasörde CMD Here uygulamasını yönetici yetkisiyle çalıştırın.
  7. Lenovo P2 kapalıyken Güç Düğmesine + Ses Kısma tuşuna 5 saniye süreyle aynı anda basın. Bu işlem telefonunuzu Bootloader (Önyükleyici) modunda başlamasını sağlayacaktır. Ardından bilgisayarınızda aşağıdaki işlemi uygulayın.
  8. Açılan komut satırı penceresine şu kodu el ile yazıp, enter tuşuna basın: fastboot oem unlock
  9. Yukarıdaki işlem telefonunuzun OEM Kilidini açmanızı sağlayacaktır.
  10. Lineage Recovery for Kuntao image dosyasını bilgisayarınıza indirin ve bu dosyayı Local Disk (C)'deki "Lenovo P2" klasörünün içinde bulunan Minimal ADB and Fastboot klasörünün içine taşıyın. Ardından yine CMD Here uygulamasını yönetici yetkisiyle çalıştırın. Açılan komut penceresinde komut satırına şu kodu elle yazın: fastboot flash recovery lineage-18.1-20220403-recovery-kuntao.img
  11. Yukarıdaki cmd komut satırına yazıp enter tuşuna bastıktan hemen sonra şu kodu el ile yazın ve enter tuşuna basın: fastboot reboot
  12. Yukarıdaki kod ile birlikte telefonunuz yeniden başlayacaktır. Telefon yeniden başladıktan sonra telefonunuza bağlı bulunan SD Kartın içerisine LineageOS 18.1 kurulum dosyasını .zip haliyle taşıyın. Taşıma işlemi bittikten sonra güç düğmesine basıp kapatın. Bu işlemler sırasında USB bağlantı kablosunu çıkarmayın.
  13. Telefonu şimdi recovery modunda başlatacağız. 10. aşamada telefona recovery image dosyasını kurmuştuk. Bu dosya Lenovo P2'nin recovery modunu oluşturuyor. Lenovo P2'yi recovery modunda başlatmak için telefon kapalı konumda ike Güç Düğmesi + Ses Kısma + Ses Açma tuşlarına aynı anda 5 saniye süreyle basılı tutun. Ardından telefon recovery modunda başlayacaktır.
  14. Recovery sayfasında öncelikle Hard Reset bölümüne giriş yapın ve sırasıyla üç alanda da telefondaki verilerin sıfırlanmasını sağlayın. Ardından Update veya Upgrade bölümüne girin. Bu bölüme girdikten sonra telefonun hafıza kartındaki kurulum dosyalarının bulunduğu .zip uzantılı dosyayı seçip ilerleyin.
  15. Kurulum başlayacaktır. Kesinlikle telefonunuzun güç düğmesine basıp kapanmasını sağlamayın. Aksi halde telefonunuz bir daha açılmayabilir.
  16. Kurulum bittikten sonra LineageOS 18.1 işletim sistemi Lenovo P2 telefonunuza kurulmuş olacaktır. Fakat bu işletim sistemiyle Google Play Store alt yapısı gelmediği için Google Play Store ve bağlantılı Google Uygulamalarını ayrıca paket halinde yüklememiz gerekecektir.
  17. Telefonunuz LineageOS ile açıldıktan, telefonun hafıza kartına GApps sitesinden ARM64, Android 11, Mini sürünümün kurulum dosyasını .zip formatı ile yükleyin. Sonra telefonunuzu kapatın. 
  18. Telefonu yine Güç Düğmesi + Ses Kısma + Ses Açma tuş kombinasyonu ile recovery modunda çalıştırın. Bu tuşlara beş saniye süreyle aynı anda basılı tutmayı unutmayın.
  19. Recovery ekranında Update veya Upgrade ekranına giriş yapın. SD Karta yüklemiş olduğunuz GApps Mini dosyasını seçin ve ilerleyin. Kurulum bittikten sonra Reboot System satırı ile telefonu yeniden başlatın.
  20. Bu işlemle artık LineageOS kurulu telefonunuza Google Play Store platformu kurulmuş olacak. GApps'tan Pico paketini yüklemenizi tavsiye etmem. Bu paket ben de SMS alma ve gönderme konusunda, konum özelliğini, GPS özelliğini kullanma konusunda problemler oluşturdu. Fakat GApps Mini paketinde bu problemler oluşmadı.
Evet, yaklaşık beş yıldır Lenovo P2 kullanıcısıyım. Benim gibi bu telefonu kullanan insanların değişen ihtiyaçlarına cevap verecek bir sistemin kurulum aşamalarını, deneyimlerimle sizlerle paylaştım.

LineageOS Gözlemlerim

  • Telefonun çok akıcı hale geldi. İki gündür test ediyorum, şarj süresinde de iyileşmeler mevcut.
  • Telefon görüşmelerimde sesimin karşı tarafa daha net ulaştığını fark ettim.
  • Cihaz yük altında iken daha az ısıyor.
  • Telefona bu işletim sistemiyle birlikte Karanlık Mod uygulaması geldi. Hemen aktif hale getirdim.
  • Telefon ekranında kullanılan renklerin tonlarında da değişim oldu. Daha dengeli bir hale kavuştu.
  • Telefonun sol kenarında bulunan Üstün Güç Tasarrufu Düğmesi işlevsiz hale geldi.
  • Telefonun parmak izi okuyucusu daha iyi hızlı tepki vermeye, daha iyi çalışmaya başladı.
  • Uygulamalar arasında geçişlerde yaşanan donma ve takılma durumları ortadan kalktı.
  • Modern simgeler ve modern bir arayüz ile daha güzel bir görünümü oldu.
Önemli bir not: Telefonlardaki bankacılık uygulamaları, bu ve bunun gibi işletim sistemleri konusunda, OEM Kilidi açılmış cihazlar konusunda uyarı mesajı vermekte. Ben LineageOS'u araştırmalarıma göre güvenilir bulduğum için telefonuma kurdum. Tercih size kalmış. Umarım yararlı bir yazı olmuştur.
Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...