5 Ocak 2015

, , , , , , , , ,

Şarkılar, Kitaplar ve Filmler

Havalar ciddi anlamda soğumaya başladı. Biraz önce Sivas için on beş günlük hava durumu raporuna göz attım. Tabi, meteorolojinin tahminleri her zaman tutmasa da ekseriyetle itibar ediyorum bu raporlara. Önümüzdeki Perşembe günü tahmin edilen sıcaklık değerlerini okuduğum zaman irkildim. Bu sene adam akıllı bir kış olmamıştı. Böylesi büyük bir sıcaklık düşüşünü beklemiyordum. Perşembe gecesi -22 dereceyi gösterecekmiş termometre.

Bu kısa hava durumu bilgilendirmesinden sonra sizlerle paylaşmak istediğim şeylere geçmek istiyorum. Dün akşam Amal Maher'in yorumladığı bir eseri buldum tevafuken. Eserin adı Sakana Al Lail. Lail kelimesi Arap lisanında gece anlamına geliyor. Alf Lail Wa Lail eserinden biliyorum (Bin Bir Gece). Sakana kelimesi ise sakin yahut sessiz anlamı taşıyor. Yani eserin dilimizdeki karşılığı Sakin Gece. Uzun zamandır bu kadar içli bir eser dinlememiştim. Gerçi eserin tercümesini bulabilmiş değilim. Sadece ilk iki cümlesini çözümleyebildim.
"gece sessizliğe kapandı 
ve bu sessizliğin örtüsü gizledi hayalleri."
Eseri ilk yorumlayan sanatçı ise Lübnan'ın yüksek ses sanatçısı Fairuz. Ama ben Amal Maher'in yorumunu daha çok beğendim. Klasik Arap Müziği'nde farklı bir duygu yoğunluğu var. Farklı bir hisse sevkediyor dinleyen insanı.

Bir de Stefan Zweig'ın üç ciltlik bir eseri var gündemimde. Sivas'ta böyle bir kitap ile karşılaştığım için kendimi şanslı hissettim. Kitabın adı Kendi Hayatının Şiirini Yazanlar: Casanova, Stendhal, Tolstoy. Doğu Batı Yayınları bu üç cildi de birleştirerek ve çok sağlam bir çeviri yaparak iyi bir iş çıkarmış gerçekten. Eserin biraz magazinsel bir yönü de var. Bu üç şahsiyetin hayatına eğilmek ve yazın dünyalarını irdeleyebilmek adına umarım verimli bir okuma gerçekleştiririm.

Son olarak da izlemek istediğim bir filmden söz açmak istiyorum. Filmin adı Taşralı Kız. Başrolleri Ayhan Işık ve Hülya Koçyiğit paylaşıyor. 1964 yapımı bir film. Yardımcı erkek oyuncu ise Sadri Alışık. Konusu bir klişe ama izlemek istiyorum.  Mirasyedi ve kumara düşkün bir gençle, anne zoruyla evlendiği taşralı bir kızın aşk öyküsünü anlatıyor.

Şimdilik bu kadar. Her şey yolunda. Yeni yılın ilk yazısı oldu bu. İnşallah bereketli bir sene geçiririz. Esenlikler dilerim.
Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...