25 Mart 2024

, ,

Özgür Ballı'nın "Kaçıncı Tekil" Kitabı Üzerine

Özgür Ballı ve Kaçıncı Tekil kitabı

Özgür Ballı şiirlerini ve yazılarını severek okuduğum, edebi çalışmalarını ilgiyle takip ettiğim bir şairdir. İlk kitabı İronika'yı (2012), Ben Seni Sonra Ararım (2016) ve Astigmat Sarı (2019) izledi, bu üç kitap da Ebabil Yayınları çatısı altında yer buldu. Şairin son yıllarda yazdığı şiirler ise Kaçıncı Tekil (2023) başlığı altında kitaplaştı. Kaçıncı Tekil İthaki Yayınları tarafından yayımlandı. Özgür Ballı'yı Kaçıncı Tekil için tebrik ediyorum. Okuruna ulaşmasını, muhatabını bulmasını diliyorum.

Özgür Ballı, arayış içinde olan bir şair. Aramaktan ve denemekten çekinmiyor, korkmuyor. Tekrara düşmemek için gayret ediyor. Şair kendi şiir izleğinde özgün bir sese ulaştığı gibi, ulaştığı sesi zaman içerisinde güçlendirmiştir. Kaçıncı Tekil, dilin imkânlarından faydalanan şairin özgün sesinin duyulduğu, duygusal yoğunluğu yüksek şiirlerin bulunduğu, birey olma bilincinin ve bütünün bir parçası olma halinin açıkça görüldüğü bir kitap. Ballı'nın şiir adına sürdüğü bu arayış Kaçıncı Tekil'de açıkça kendisini göstermektedir. Öyle ki önceki şiir kitaplarında şairin sosyal ve toplumsal meselelere yaklaşımı, takındığı politik tavır ve tepkiselliği dolaylı anlatımlar ile gerçekleştiği görülmektedir. Şair Kaçıncı Tekil'de daha doğrudan bir söylem kullanıyor. Özgür Ballı'nın şiir dilinde ve ifade edişinde bir değişim görülmektedir. Bu bağlamda Kaçıncı Tekil, keskin bir politik tavır ile birlikte daha cesur şiirlerin yer bulduğu bir kitap olmuş.

Kitapta bir araya gelen şiirler bize içinde yaşadığımız toplumun ve zamanın "öteki yüzünü" işaret etmektedir. Bu yönüyle "kalbi güzel olan" ile "kalbi çirkin olan" arasındaki savaşı, "ötekileştiren" ile "ötekileştirilen" arasındaki mücadeleyi şiirlerine yansıtmıştır. Şair dilin imkânlarından faydalanan, konuşkan ve rahat bir dil kullanmaktadır. Bireyin gerçekleri ile toplumun gerçekleri arasında bir ilişki kuran şair, okurunu düşünmeye ve sorgulatmaya sevk ediyor.

Şiir kitaplarının ithaf sayfalarını hep merak etmişimdir. Kaçıncı Tekil, okuruna kapılarını "–Ömrünü bize vermiş canım Annem’e" ithaf cümlesi ile açmakta. (Bir şiir kitabında "anne" kelimesi ile karşılaştığım da dolaylı olarak Sezai Karakoç'u hatırlıyorum. Bu vesile ile Karakoç'a Allah'tan rahmet diliyorum.) Kitap 25 şiirden ve 56 sayfadan müteşekkil.

Özgür Ballı'nın şiiri insanı ve insan olmanın onurunu savunuyor. Şairin önceki şiir kitaplarında da bu böyleydi. Kaçıncı Tekil, ifade edişteki ve biçemdeki keskinlik itibariyle Özgür Ballı'nın yeni şiirinin başlangıcı olarak kabul edilebilir.

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...