27 Şubat 2023

, , ,

Geriye Kalan

Edward Hopper, Gece Kuşları Tablosu

yol bilmeyendim kaderden ve kederden kendime kara parçası
kendime mağara
kendime boşluk
kendime tesadüf beğendim

Hüseyin Karacalar, Gece Kuşları Tablosu'nda Sırtı Bize Dönük Adamın Şiiri

Her şey geçtiğinde geriye kalan nedir? Hüseyin Karacalar'ın yeni şiir kitabı, Her Şey Geçtiğinde. Ebabil'den 2022 yılının Ekim ayında yayınlandı. Şiir belleğimde önemli bir yere sahip olan bu kitapta şiirleri tekrar ve tekrar okumuştum. Bugün ise yukarıda bir kaç dizesini paylaştığım şiire yeniden döndüm. Ardından şiirin başlığında sözü edilen Gece Kuşları tablosundaki detayları incelemeye koyuldum. 

Şiirin şairini etkileyen bir tablo olsa gerekti. Tabloda sırtı bize dönük olan adama dikkat kesildim. Şiirin ve resmin bu birlikteliği bana "geriye kalan nedir" sorusunu sordurdu? Evet, her şey geçtiğinde geriye kalan nedir? Bazılarımız için bir kader, belki bir keder... Bazılarımız için bir mağara, belki bir boşluk... Biz, ailemiz, dostlarımız, arkadaşlarımız, komşularımız ve yaşantımızda çeşitli bağlar ile bağlandığımız herkes müşterek bir pencereden bu dünyaya yeniden baktı. Baktık ve gördük. Geriye kalan, elimizde kalan nedir?

Bunu düşünüyorum. Düşündükçe gözlerimin önüne bazı kareler, bazı sekanslar geliyor. Video kayıtlarından, ana haber bültenlerinden, tartışma programlarından... Özellikle unutamadığım bir haber görüntüsü var. 6 Şubat 2023 tarihinden belki on gün belki iki hafta sonra. Muhabirler Adıyaman sokaklarında şehrin fotoğrafını ve görüntüsü alıyor. Muhabir enkazlar arasından ilerlemeye devam ediyor. O sırada, depremden sonra şehirden uzaklaşan insanların, başka bir şehre yerleşen insanların çok fazla olduğuna değiniyor ve şehirde neredeyse kimsenin kalmadığını vurguluyor.

Bu görüntüler akarken  muhabir cümlelerini bitiriyor ve kamera çevreyi izleyiciye gösteriyor. Şehirde büyük bir sessizliğin olduğu görülüyor, bu sessizliği bölen tek şey, güneşin yüzünü göstermesiyle meydana çıkan kuşlar ve kuş sesleri... Bu görüntülerden ve görüntülerin ardında işitilen kuş seslerinden çok etkilenmiştim.

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...