14 Eylül 2022

, , , ,

Durum Raporu /onaltı

Yaz tatilini geride bıraktık, uzun yaz günleri arkamızda kaldı. Şimdi yeni bir dönemin başındayız. Önümüzdeki bu dönem geçtiğimiz dönemlere nazaran biraz daha yoğun geçeceğe benziyor. Bu yıl Yüksek Lisans eğitimimin ikinci sınıfında olacağım. Geçen yıl sekiz ana dersten eğitim gördüm ve sınavlarda başarı gösterip ikinci sınıfa geçtim. Şu aşamada üzerine çalışacağım, tez ve öneri geliştirebileceğim bir konu/alan belirleyip, bu konu/alanda literatür taraması yapacağım. Ulaşabildiğim birincil kaynakları okuyup, işime yarayabilecek kısımları bir kenara not edeceğim. Her şey yolunda gider, bu süreçte disiplinli davranır ve sabır gösterirsem, en iyi ihtimalle önümüzdeki bahar döneminin sonunda üzerinde çalışacağım tezi bitirir, jüri önünde tezimi sunabilirim.

Bir süredir blogumda Serazat Edebiyat ile ilgili paylaşımlarda bulunuyorum. Ubeydullah'ın tasarım ve mizanpajını yaptığı, öyküleriyle katkıda bulunduğu Serazat'ta Mete Almalı'nın, Zeki Altın'ın, Osman Hasdemir'in de eserlerini okudum. Özellikle Ubeydullah ve Mete'nin isimlerini Serazat'ta görmek beni heyecanlandırdı. Ben de inceleme yazılarım ile Serazat Edebiyat'a katkıda bulunuyorum. Serazat'a yayınlansın diye gönderilen inceleme yazıları için ben de fikrimi beyan edeceğim. Bu arada derginin internet sitesi tamamen yenilenmiş. Tasarım, renkler ve kullanılan çizgiler çok hoşuma gitti. Derginin kapak tasarımları da ilgi çekici. Bence Ahmet Alataş bu konu da çok yetenekli. Derginin internet sitesinde bana ayrılan sayfaya buradan erişebilirsiniz.

***

Son haftalarda Google Drive'ı çok fazla kullanmaya başladım. Bulut sistemler kullanıcılar için hem özgürlük hem de güven kaynağı. Dizüstü bilgisayarımda masaüstü uygulaması ve akıllı telefonumdaki mobil uygulaması sağladığı senkronizasyon ile işlerimi hayli kolaylaştırdı. Cihaz arızalarına, elektrik kesintilerine, ani kapanmalara karşı güven sağlıyor. Özellikle eski cihaz kullanıcıları için çok faydalı.

İki hafta önce, Eylül ayını "Pardus'a Geçiş Sürecim" başlıklı yazım ile karşılamıştım. Bu yazıyı blogumda yayınlarken ileride "Pardus Deneyimlerim" başlıklı bir yazı ile kullanım tecrübelerimi de paylaşma ümidindeydim. Fakat işler yolunda gitmedi. Olan biteni ise Twitter profilimdeki şu dizide aktardım.

Birkaç gün önce Pardus 21.3 işletim sistemine geçiş sürecimi blogumda yazmış, buradan da paylaşmıştım. İlk gözlemlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Daha doğrusu bir türlü çözüm yolu bulamadığım sorunları.

1) En büyük problemim kullandığım işlemciyle sistem arasındaki yük dengesi. Intel Pentium P6200 ile istediğim verimliliği yakalayamadım. Anlam veremediğim nokta şu oldu. Linux tabanlı açık kaynak kodla oluşturulan Pardus'un iddiası, eski donanımları hayata bağlaması değil miydi?

2) Pardus'un iddiası böyle iken, hatta diğer kullanıcı deneyimleri de bunu destekler nitelikte iken benim böyle bir problem yaşamam canımı sıktı. İşlemci sıcaklığı düşük yük altında bile 90 derecelere kadar yükseldiği için sistem kendisini korumak için aniden kapanıyordu.

3) Ardından Linux Mint ile sistemimi test ettim. Yine aynı problemi yaşadım. Yazıcı sürücüsünde ve Oracle Java ile çalışan prpbramlarda da bağlantı problemi yaşadım. Kısacası hayal kırıklığına uğradım. Windows 7 Home Premium'a geri döndüm.

4) Bütün bunları tecrübe ederken Google Drive kullandığım için hiç veri kaybı yaşamadım. Bulut veri depolama sistemleri kullanıcı için çok güven verici.

(Sözü edilen diziye buradan ulaşabilirsiniz.)

***

Bir süredir kullanmakta olduğum Fuelio uygulamasından da söz etmek istiyorum. Sahibi olduğunuz araç ile ilgili yakıt giderlerini, bakım masraflarını ve bir çok kalemin gider kaydını tutabilirsiniz. Yakıt, vergi, bakım, servis, çeşitli harcamalar ile aracınızın maliyet raporlarını oluşturabilirsiniz. Grafiklerinizi hem eğri hem sütun şeklinde görüntüleyebilirsiniz. Haziran ayından beri uygulamayı kullanıyorum. Arayüzünü de sunduğu kayıt imkanlarını da beğendim. Bence değerlendirebilirsiniz. Bu arada IOS sürümü de mevcutmuş.

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...