24 Ağustos 2022

, , , , , , , , , ,

On Film On Şarkı

Filmlerin afişleri ve sekanslar

Geçtiğimiz günlerde Twitter'daki profil sayfamda bir akış yayınladım. Hazırladığım "Bir Film Bir Şarkı Serisi" başlığı altında aklıma gelen filmler ile bu filmlerin tamamlayıcı unsuru olan ve film ile özdeşleşen şarkıları paylaştım. Hatırda kalması ve daha sonradan kolay erişilebilmesi bakımından bu akışı burada daha düzenli bir şekilde yayınlama kararı aldım. Sinema üzerine sık sık yazmıyorum. Bu alanda burada paylaşımlarım da seyrekleşti. Hali hazırda böyle bir liste hazırlamışken "sinema" kategorisini de canlandırayım istedim. Şimdi dilerseniz filmlere ve şarkılara geçelim.

1. Vesikalı Yarim - Kalbimi Kıra Kıra

Ömer L. Akad'ın yönettiği, baş rollerini Türkan Şoray ve İzzet Günay'ın paylaştığı "Vesikalı Yarim" ile başlayalım. 1968'den günümüze değin pek yönüyle değerlendirilen, eleştirilen, methedilen bir eser. Filmin şarkılarını Savaş Ay'ın validesi Şükran Ay seslendirmiş. Hafızalara kazınan o şarkı: Kalbimi Kıra Kıra.

Şarkının Linki: https://youtu.be/Z3IcEt0WJ9I

Vesikalı Yarim filmine dair görüş ve düşüncelerimi (Mayıs 2015)'te "Vesikalı Yarim: Çok Eskiden Rastlaşacaktık" başlığı altında incelemiştim.

Yazının Linki: https://e-aktug.com/2015/05/vesikal-yarim-cok-eskiden-rastlasacaktk.html

2. Alın Yazısı - Ben Gamlı Hazan

Orhan Aksoy'un yönettiği, başrollerini Cüneyt Arkın ve Fatma Belgen'in paylaştığı "Alın Yazısı" filmi Orta Doğu ülkelerinde de ses getirmiş, müzikleri ile hafızalarımızda yer etmiş bir yapım. Filmin en özel sahnelerine eşlik eden şarkı: Ben Gamlı Hazan.

Şarkının Linki: https://youtu.be/tGapkk4W9so

Filmin tamamlayıcı unsurlarından birisi olan söz konusu şarkıya dair düşüncelerimi (Mart 2016)'da "Ayrılığın Bir Başka Durağı: Ben Gamlı Hazan" başlığı altında ifade etmiştim.

Yazının Linki: https://e-aktug.com/2016/03/ayrlgn-bir-baska-durag-ben-gaml-hazan.html

3. Dönüş - Hasretinle Yandı Gönlüm

Yanlış hatırlamıyorsam Türkan Şoray'ın rejisör koltuğuna oturduğu ilk film "Dönüş". Gülcan ve İbrahim'in hikayesini Türkan Şoray ve Kadir İnanır sunuyor. Seha Okuş'un isminden ve sesinden bu film ile haberdar olmuştum. O şarkı: Hasretinle Yandı Gönlüm.

Şarkının Linki: https://youtu.be/7v0cOkyxVC8

4. Hayatımın En Güzel Yılları - Dört Mevsimin Birinde

Seyircinin Bilal İnci'nin tarafında olduğu sayılı filmlerden birisi "Hayatımın En Güzel Yılları". Cüneyt Arkın ve Müşerref Tezcan başrollerde. Hülya Kırbağ'ı ve sesini bu filmle tanıdım. İşte filmin tematik şarkısı: Dört Mevsimin Birinde.

Şarkının Linki: https://youtu.be/oX_fAE17NvM

5. Toprak Ana - Ekin Ektim Gül Bitti

Memduh Ün'ün yönettiği, Fatma Girik'in başrolde olduğu "Toprak Ana" filmi, Tamer Yiğit'in de en güzel filmlerinden olmuştu. Toprak Ana ile Girik'in kariyeri yeniden şekil kazanmıştı. Seha Okuş'un sesinden yine: Ekin Ektim Gül Bitti.

Şarkının Linki: https://youtu.be/SI7vqmZGuxc

6. Karakolda Ayna Var - Dalgalandım da Duruldum

Halit Refiğ'in imzasını taşıyan "Karakolda Ayna Var"  filminde Sadri Alışık'a Fatma Girik eşlik ediyor. Sürpriz sonlu olması sebebiyle de dönemin diğer filmlerinden ayrılan tarafı var. Sadri Alışık'ın sesinden dinleyelim: Dalgalandım da Duruldum.

Şarkının Linki: https://youtu.be/zB1leUI2VEc

7. Gönül Yarası - Etek Sarı

78. Akademi Ödüllerinde ülkemizi temsil etmiş, Yavuz Turgul'un yönettiği, Şener Şen, Meltem Cumbul ve Timuçin Esen'in başrolleri paylaştığı 2000'lerin en büyük işlerinden "Gönül Yarası". Meltem Cumbul'un sesine çok yakışan o türkü: Etek Sarı.

Şarkının Linki: https://youtu.be/uPZfLcYOS6Y

8. Umutsuzlar - Umutsuzlar

Yılmaz Güney'in yazıp yönettiği bir film "Umutsuzlar". Yılmaz Güney'in ve Filiz Akın'ın birbirini tamamladığı film 1971'de gösterime girmiş. İmkansız aşk teması çok güzel işlenmiş. Filmin müziklerini büyük keman virtüözü Yalçın Tura yapmış. İşte o eser.

Şarkının Linki: https://youtu.be/W_rkkjgjV-s

9. Yoksul - I Love You

Kemal Sunal'ın Zeki Ökten ve  Umur Bugay ile birlikteliğinin önemli verimlerinden birisi de "Yoksul" filmidir. Davacı, Yoksul ve Düttürü Dünya üçlemesi ile 80'li yıllarda liberalizme çeşitli eleştiriler getirmişti. Filmin giriş sahnesinden: I Love You.

Şarkının Linki: https://youtu.be/clep7EB-yhk

10. Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu -  İçime Gömdüm

28. Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü "Soğuktu ve Yağmur Çiseliyordu" filminde oynadığı Udi Cemal Bey karakteri ile kazanan Ekrem Bora'ya Türkan Şoray eşlik ediyor. Filmdeki bazı şarkıları Ekrem Bora seslendirmiş.

Şarkının Linki: https://youtu.be/gAmibRzAgRk

Paylaş:  

2 yorum:

  1. nostaljik filmler ve müzikleerr, teşekkürler paylaşım için ^^

    YanıtlaSil

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...