29 Mart 2022

,

Corolla'nın Bahar Temizliği

Corolla'nın Bahar Temizliği

Artık  kış mevsimini geride bıraktık. Bu kış, özellikle mart ayı oldukça çetindi. Soğuklarla birlikte bazı günlerde aralıksız devam eden kar yağışları yüzünden evden çıkamaz olmuştuk. Dün yani 28 Mart Pazartesi itibariyle havalar ısınmaya başladı. Bizim apartmanların arasında kalmış, güneş görmeyen, sokağımızda bile karlar ve buzlar eridi. Böyle olunca dışarı çıkmak, gezmek, dolaşmak, güneşin ve ısınan havaların keyfine varmak içimizden geçiyor. Önümüzdeki Cumartesi günü de Ramazan ayına gireceğimizi hesaba katarsak, arabaya atlayıp gündüz gözüyle piknik yapmak, sırtımızı güneşe uzatıp oturmak güzel olmaz mıydı? Cuma günü belki bu dediğim şeyi şehir merkezine yakın bir gölete gidip gerçekleştirebiliriz.

Dondurucu soğukların yerini güneşe, ısınan havaya terketmesiyle birlikte aracımıza "bahar temizliği" yapmanın zamanı gelmişti. Küçük sokağımızda araç park yeri bulmak bazen sorun olabiliyor. Bu yüzden aracımızı büyük yola park ettiğimiz zamanlar da oluyor ve hareketli bir trafik olunca ister istemez aşırı tozlanma meydana geliyor. Birkaç ayın tozu, kiri artık rahatsız edici bir noktaya ulaşmıştı. Hatta kirli arabaların üzerine "Beni yıka" yazısını yazıp uzaklaşan o meçhul kişi bile ümidini kesmiş olacak ki bizim arabaya artık bu tür yazılar yazmıyordu. En nihayet beklenen gün geldi.
  • Bir adet otomobil fırçası
  • On litre hacimli temizlik kovası
  • Bir çay bardağı Arap sabunu
  • Bir adet camsil
  • Üç adet mikrofiber bez
  • Bir adet parlatıcı toz alma süngeri
  • Şarjlı el süpürgesi

Geçen hafta Salı günü 22 Mart'tı. Ekinoks tarihinden hemen sonra gelen bu tarih: Dünya Su Günü. Dünya Su Günü dolayısıyla bu tarihte yazılı ve görsel basında başta su olmak üzere doğal kaynakları tasarruflu kullanmak ve kirletmemek konusunda çeşitli yayınlar yapıldı. Bu yayınlardan öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Yapılan araştırmalara göre mevcut tüketim alışkanlıkları devam ederse Türkiye yakında su fakiri bir ülke haline gelecekmiş. 18 Ocak 2022 tarihli Durum Raporu /yedi başlıklı yazımda Sivas 4 Eylül Barajı'nın su seviyesinin %4'ün altına düştüğünden söz etmiştim. Bu gerçekten korkutucu ve üzerinde düşünülmesi gereken bir değerdi. Diyeceğim şu ki: Suyu tasarruflu kullanmalı ve su kaynaklarını kirletmemeliyiz. Peki bunun için neler yapabiliriz?

Bir zamanlar ben bu konuda pek duyarlı değildim. Eşim bunun için beni sık sık uyarır, su israfı konusunda daha dikkatli olmamı isterdi. En nihayet durumun ciddiyetinin farkına vardım. Aslında herhangi bir şeyde aşırıya kaçmanın doğru olmadığını tecrübe etmiş oldum. Bu bilinçle birlikte birlikte arabamızı sadece 8-10 litre su kullanarak tamamıyla yıkayıp temizledim. On litre suya yaklaşık bir çay bardağı Arap sabunu ilave edip suyu hafif köpürmesini sağladım. Ardından otomobil fırçası yardımıyla baştan ayağa aracı yıkadım. Arap sabunu temizlediğim yüzeye aynı zamanda parlaklık kattı. Ardından bir bez yardımıyla ıslak kalan yüzeyleri silerek kuruladım. Hatta aracın paspaslarını da kovada kalan kirli su ile yıkadım. Böylece hemen hemen hiç su israfı yapmadan aracın dış yüzeyini temizlemiş oldum. Camlar için ise cam-sil kullandım. Çünkü camları sadece Arap sabunu ile yıkamak camın gece görüşünü etkiliyor. Parlatıcı sünger ile içindeki tozları alıp döşemeleri de bir güzel patlattıktan sonra aracın iç - dış temizliğini bitirmiş oldum. Nicedir kaputun altını temizlemediğimi fark ettim. Kaputu kaldırıp kaput altında biriken ağaç yapraklarını ayıkladım, motor bölümündeki plastik parçalarının tozunu aldım. Motor yağını ve radyatör suyunu da kontrol edip, bahar temizliğini böylece bitirmiş oldum.
  1. Bu konuda bir kaç öneride bulunmak istiyorum.
  2. Araçlarınızı benzin istasyonlarının araç yıkama bölümlerinde yıkamayın. Bu çok su israfına sebep oluyor.
  3. Evinizin içerisinde bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine makinede yıkayın.
  4. Atık yağlarınızı lavoboya dökmeyin.
  5. Dişinizi fırçalarken suyu açık bırakmayın.
  6. Her türlü plastik atığınızı ve ömrünü tamamlamış pillerinizi - bataryalarınızı geri dönüşüm kutularına bırakın.
Sürdürülebilir bir dünya için suyu israf etmeyin.
Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...