18 Ocak 2022

Durum Raporu /yedi

Ocak ayının yarısını geride bıraktık. Eskiden yılın bu zamanlarında Sivas'a hatırı sayılır kar yağardı. Çocukluğumu yaşadığım yılları hatırlıyorum. Bundan yirmi - yirmi beş yıl önce bu mevsimde bu şehirde kar yüksekliği diz boyuna ulaşırdı. O dönemler Sivas'ın kırsal bir bölgesinde yaşıyorduk ve her gün yürüdüğümüz okul yolu karlarla kaplı olurdu. Kardeşimle birlikte karlara bata çıka o yolu bitirmeye ve okula ulaşmaya çalışırdık. Kiracısı olduğumuz o evin geniş bir bahçesi vardı. Babam eğer evdeyse, o sabahları erkenden uyanır, kar küreği ile kapımızın önündeki karları temizler ve okula ulaşabilmemiz için bize küçük bir koridor oluştururdu. Ardından gelen zemheri soğukları ile hava ayaza çekerdi. Bu ayaz Nisan ayının sonlarına dek devam ederdi. Peşinden havalar ısınır, buzlar erimeye başlar ve toprak ortaya çıkardı. Yaşadığımız mahallede asfaltlanmış bir yol bulunmadığı için ortalık çamur deryasına döner, her gün tertemiz çıktığımız o evden çamura bulanmış bir şekilde dönerdik.

Hatıralarımda yer edinen kar manzaralı Sivas görüntüsü sadece çocukluk yıllarıma ait değil. Lise ve üniversite dönemlerinde de Sivas'ın o halini hatırlıyorum. Uzun sözün kısası bu yıl beklediğimiz gibi bir kar yağışı gerçekleşmedi. Belki haberlerden bilginiz vardır. Sivas bir süredir su sıkıntısı yaşamakta. Yaşanan su sıkıntısı sebebiyle bir dönem günün belli saatlerinde su kesintileri olmuştu. Hepimiz bu kış mevsiminden ümitliydik. Kar yağar, hem ekinleri ayazdan korur hem de bahara doğru barajlara ve göletlere su olur, diyorduk. Şehrimizin su ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan 4 Eylül Barajı'ndaki su seviyesi kritik seviye olan %4'ün altına çekilmiş durumda. Bu yüzden ben de bir endişe oluştu. İnşallah önümüzdeki günlerde beklediğimiz kar yağışı gerçekleşir. Baharda da yağmurlar iyi yağarsa, önümüzdeki yaz su sorunu kalmamış olur.

(Bu satırları yazmaya başlayalı yaklaşık üç gün olmuştu. Bu yazıyı yayınladığım şu dakikalarda Sivas'a lapa lapa kar yağıyor. Hatta yarın ilk ve orta dereceli okullar bir gün süreyle tatil edildi. Penceresinin perdesini aralıyorum, şu dakikada sokak lambasının altında çok güzel bir kar fotoğrafı var.)

***

Aşkar'ın 61. sayısı çıktı. Aşkar'ın 60. sayısında yayınlanan (eşime ithafen) Adı Haziran Olsun başlıklı şiirimden sonra 61. sayımızda yayınlanmak üzere yeni bir şiirin hazırlığı içindeydim. Fakat şiiri henüz tamamlayamadığım için dergiye gönderemedim. Önümüzdeki günlerde Aşkar'ın 61. sayısını tanıtan bir bülten hazırlayacağım. Ayrıca 61. sayıda yayınlanan şiirlerden bir seçki hazırlayıp sizlerle paylaşmayı düşünüyorum.

Dergilerin, kitapların, hasılı basılı olarak bizlere ulaşmaya çalışan her türlü yayının matbaa ve posta masraflarının hayli arttığını gözlemledim. Geçtiğimiz günlerde haberlerde dikkatimi çeken bir fabrika açılışından söz etmek istiyorum. Aydın ilimize Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikası kurulmuş ve açılışı yapılmış. İnşallah en azından kağıt ve baskı masrafları düşmeye başlar. Böylece dergilerin ve kitapların okuruna ulaşması daha kolay hale gelir.

***

Okulların yarıyıl tatiline az bir zaman kaldı. Yarı yıl tatili boyunca eşimle okumak istediğimiz bir dizi kitap var. Listemizdeki kitapların bir kısmını üniversitenin kütüphanesinden temin edeceğiz. Orada bulamadığımız kitapları da halk kütüphanesinden bulmaya çalışacağız. 

Sözünü etmek istediğim bir konu daha var. Kaleme kağıda dokunarak yazma alışkanlığımı kaybetmeye başladım. Bunu yeni fark etmedim aslında. Uzun süredir böyle bir durumu yaşıyorum. Bilgisayar karşısına geçtiğimde aklımdaki konularla ilgili cümle kurma ve kurduğum cümleleri devam ettirme konusunda bir sıkıntı yaşamazken kalemi kağıdı elime aldığımda takılıp kalıyorum. Bunun için bu yazıya yeni aldığım not defterine yazarak başladım. Umarım faydasını görürüm.

***

Akademik çalışmalara da bir taraftan devam etmekteyim. Bir süredir üzerine araştırma yaptığım bir konu vardı. Bu konu üzerine yaptığımız araştırmalar derinlik kazanınca bu çalışmayı Uluslararası Akademik Araştırmalar Kongresi'nde bildiri olarak yayınlamak üzere gönderdik. Önümüzdeki günlerde geri dönüş alacağımızı düşünüyorum. İnşallah alan yazına bir katkıda bulunmuş olurum.

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...