2 Şubat 2022

, ,

Durum Raporu /sekiz

Yaklaşık iki hafta önce Durum Raporu'nun yedinci yazısında Sivas'a kar yağmamasından yakınıyor ve şehrin su ihtiyacını karşılayan barajın su seviyesinin kritik seviyenin altına inmesinden söz ediyordum. O yazıyı yayına aldığım gece Sivas'a ve yurt geneline lapa lapa kar yağmaya başladı. Yaklaşık iki haftadır bu yağışlar sürüyor. Sokağımızın büyük bir kısmı binalardan dolayı güneş almadığı için buzlarla kaplandı. Birileri bu durumu yetkililere haber vermiş olacak ki gece yarısı belediye ekipleri gelip kar küreme çalışması yaptı. Günlük yaşantımızda kar yağışlarından dolayı çeşitli zorluklar yaşıyor olsak bile bu yağışlar önümüzdeki yaz dönemi için oldukça umut verici oldu.

***

Şu sıralar Klasik Teknoloji üzerine bazı yazılar okuyor, bu konuda hazırlanmış videolar izliyor ve Klasik Teknoloji üzerine paylaşımlar yapan insanları sosyal medyadan takip etmeye, bu konudaki görüşlerini öğrenmeye çalışıyorum. Bu anlamda 2000 - 2010 yılları arasında duyurulan işletim sistemleri üzerine hazırlanan inceleme videolarını izledim. Bu videoları izlerken Neklatek isimli YouTube kanalını bir kenara not ettim. Neklatek ismi aslında bir kısaltmaymış. Kanalın tam ismi: Neo-Klasik Teknoloji.

Okuduğum yazılardan, İzlediğim videolardan ve konuyla ilgilenen insanların görüşlerinden hareketle yine bazı notlar çıkardım. Bu notları da Klasik Teknoloji Üzerine (2) başlığıyla sizlerle paylaşmak istiyorum.

***

Dergah Dergisi, 32. cildinin son sayısı olan 384. sayısıyla yayın hayatına ara verdiğini duyurdu. 1921 yılından günümüze kadar Türk Edebiyatı'na büyük isimler kazandıran, bir çok yazarın ilk verimlerini okurlarıyla buluşturan, bu bakımdan edebiyatımıza çeşitli alanlarda katkıları bulunan Dergah Dergisi'nin yayın hayatına ara vermesi beni ziyadesiyle üzdü.

Durum Raporu'nun yedinci yazısında dergilerin ve kitapların matbaa ve posta masraflarının hayli arttığından, artan maliyetlerin yayıncıları ve bu işe gönül veren insanları zora soktuğundan söz etmiştim. Bununla birlikte Aydın'da açılışı yapılan Avrupa'nın en büyük kağıt fabrikasının da haberini sizlerle paylaşmıştım. Aradan geçen iki hafta, yayıncıların matbaa ve posta masraflarını karşılamada ne kadar zorlandığını göstermiş oldu. Umarım Kültür ve Turizm Bakanlığı bu duruma müdahale eder ve bu anlamda yayın hayatına ara vermek zorunda kalan dergilere bir destek programı hazırlar.

***

Değişen, dönüşen dünyayla birlikte bir çok insanın günlük yaşama dair alışkanlıklarının da değiştiğini gözlemliyoruz. Örneğin habere ve bilgiye ulaşmak için çoğu insan cep telefonlarına veya bilgisayarlara başvuruyor. Mesela E-Kitap Okuyucu ürünlerinin varlığından uzun bir süredir haberdarım. 

(Bu konuda Dostum Ubeydullah'ın blogunda yayınladığı şu yazısını okuyabilirsiniz.)

Artan matbaa ve posta maliyetlerine karşı dijital yayıncılığa rağbetin artacağını ifade edebiliriz. Dijital yayıncılığa olan ilginin artmasıyla birlikte edebiyatta yeni alt türler bile oluşup, gelişebilir. Bu süreç bizi nereye, nasıl çıkaracak çok merak ediyorum. Play Store'da ve Apple Store'da bazı edebiyat yayınlarının aplikasyonlarının bulunduğunu ve aplikasyonlar aracılığıyla bazı dergilerden ve kitaplardan kısa pasajların okura sunulduğunu biliyorum. Yine bu sanal marketler aracılığıyla satın alınan e-kitapların raflardaki etiket fiyatlarına göre daha avantajlı olduğunu da biliyoruz. Bütün bunlar dijital yayıncılığı daha avantajlı bir hale getirmekte.

***

Arabesk kültürden yer yer etkilenmiş, bu kültürü merak etmiş, Türkiye'nin bir dönemine etkisi üzerine yazılıp çizilenlere göz atmıştım. Dönemin dergilerini ve gazetelerin magazin eklerini Geçmiş Gazete internet sitesinden okumuştum. Arabesk kültürünün yoğun yaşandığı 1980'li yıllarda büyük şöhrete ulaşan Bergen'in yaşamı Bergen filmiyle beyaz perdeye aktarılıyor. Önümüzdeki Cuma günü 4 Mart'ta ilk gösterimi yapılacak olan filmi merakla bekliyorum. Bergen'i oynayacak olan oyuncu ise Farah Zeynep Abdullah.

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...