12 Mart 2024

Durum Raporu /otuzbir

Evlerimize, bedenlerimize, gönüllerimize ve ruhlarımıza hoşgeldin Ramazan. Mutluluk, sevinç, şükür ve zikir getirdin. Bizi Ramazan ayına ulaştırana Allah'a hamd olsun. Bu yıl Ramazan ayını dört kişi karşılıyoruz. Bu kızımız Gülce'nin ikinci, oğlumuz Tuğrul'un ise birinci Ramazan ayı olacak. Bu satırları yazarken Ramazan birinci gününü idrak ediyoruz. Dün ilk teravih namazı eda edildi. Şehr-i Ramazan'a "merhaba" dedik. Bu vesile ile kutsal ayımız olan Ramazan-ı Şerif'in İslam alemine birlik, dirlik, huzur ve barış getirmesini diliyorum. Doğu Türkistan'da, Arakan'da, Gazze'de ve dünyanın diğer mazlum ve mahsun beldelerinde zulüm gören din kardeşlerimize uğradığı zulmün bir an evvel son bulmasını temenni ediyorum.

Bu yıl Sivas'ta Ramazan ayı boyunca (önceden belirlenen çeşitli camilerde) yeni bir uygulama gerçekleşecek. Enderun Usulü Teravih Namazı uygulamasından söz ediyorum. Şehrin çeşitli camiilerinde belirli günlerde gerçekleşecek olan bu uygulamayı biraz araştırdım. Daha önce şahit olmadığım, içinde bulunmadığım bir usül idi. Bazı kaynaklar bu uygulamayı şöyle ifade ediyor.

Enderun Teravihi'nin kılınma amacı, namazda farklı makamlar kullanmak suretiyle ibadete ruhani bir boyut kazandırmaktır. Aynı zamanda bu namazın salavat, ilahi ve zikirler eşliğinde farklı makamlarla kılınmasının bir diğer sebebi ise cemaati camiye gelmeye teşvik etmek ve camiye gelenleri huzura kavuşturmaktır. Enderun Usulü Teravih, iki şekilde kılınır. Birincisinde imam, müezzinleri makam geçkileri ile yönlendirir, ikincisinde ise makamlar arasındaki geçkileri müezzinler sağlar. Buna göre ilk gecede geçkileri müezzinler sağlar. Namazda Fatiha'dan sonra okunan zamm-ı sureler ise asla rastgele seçilmez.

İlkbaharı karşılamak üzereyiz. Yakında ağaçların çiçek açacağını düşünüyorum. Fakat ciddi bir meselemiz var. Küresel ısınma. Daha önceki günlüklerimde de bir kaç kez ifade etmiştim. Deniz suyu sıcaklıklarında yükseliş devam ediyor. Bu yılın Mart ayında küresel deniz suyu sıcaklık değeri 21.2 dereceye ulaşmış durumda. Yaz aylarındaki deniz suyu sıcaklık seviyesini düşünmek istemiyorum.

***

Metin çalışmalarıma şu sıra hız vermiş durumdayım. Aşkar Dergisi'nin 70. sayısına bir inceleme yazısı hazırlayıp gönderdim. Önümüzdeki Nisan ayının ilk haftasında derginin yeni sayısı yayınlanmış olacak. Serazat Edebiyat'ın 6. sayısında ise bir inceleme yazım ve bir söyleşim ile bulunuyorum. Derginin 6. sayısına şu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Bir ara edebiyat ve sinema alanında bir Podcast yayını hazırlama fikri bende oluşmuştu. Fakat bende oluşan bu fikir henüz olgunlaşamadı. İşin doğrusu ayıracak zaman da bulabilmiş değilim. Belki daha ileri bir dönemde hayatımın yoğunluğu imkan verirse bu fikrimi gerçekleştirmek istiyorum. Etkileşimli bir yayın olmasa da blogumda sesimi kullandığım bir alan oluşturabilirim.

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...