19 Ağustos 2023

, , , ,

Erkin Koray'ın Ardından

Erkin Koray Gibson marka SG modeli elektro gitarı ile

Erkin Koray, Türk rock müziğinin sembol isimlerinden birisidir. Türk müziğine yaklaşımı, ortaya koyduğu özgün ve deneysel eserleri, yeniden yorumladığı ve kendisinden çok şey kattığı çalışmaları ile Anadolu'nun kültürel birikiminin geniş kitlelere duyurulmasında ve korunmasında katkıları olmuştur. Onun müzikte durduğu nokta doğunun ve batının birleştiği alandı. Doğu ve batı müziklerinde yaptığı deneysel ve özgün eserler hem çağdaşlarını hem de kendi kuşağından sonra gelenleri etkilemiştir. Bu alanda bir ekol olan Koray, Türk Halk Müziği eserlerini yeniden yorumlamakla kalmayıp Türk Sanat Müziği eserlerine de kendi yorumunu getirerek Anadolu Rock türünün oluşmasını sağlamıştır.

Erkin Koray Anadolu Rock, Hard Rock ve Psikedelik Rock türleri başta olmak üzere rock müziğinde geniş bir yelpazede dinleyicileri ile buluşmuştur. Deneyen, araştıran, üreten ve bunu dinleyicileri ile paylaşan sanatçı, türkülerimizin vazgeçilmez ensturmanı olan bağlamanın sesini geniş salonlarda ve açık alanlarda daha yüksek sesle duyurmak, bağlamayı rock müziğinde de kullanabilmek için çağdaşı sanatçılardan Orhan Gencebay ile birlikte "elektro bağlamayı" geliştirmiştir. 

Müziğiyle kendisini ve çevresini tamamlayan, biçim veren Erkin Koray, anlaşılmayı beklemiş sanatçılarımızdan birisidir. Üzerinde yoğun çalışmalar yürüttüğü eserleri kült haline gelmiştir. Esterabim, Fesuphanallah, Çöpçüler, Krallar, Yağmur, Mesafeler, Akrebin Gözleri, Anma Arkadaş, Sevince, Seni Her Gördüğümde, İlahi Morluk, Aşkımız Bitecek, Şaşkın, Gönül Salıncağı, Cemalım, Razıyım, Gaddar, Kendim Ettim Kendim Buldum, Hor Görme Garibi gibi pek çok eser dönemini aşan çalışmalar arasında gösterilmektedir.

***

Sanatçı uzun süredir Kanada'da yaşamını sürdürmekteydi. Kamuoyunun bildiği kadarıyla da yine uzun süredir devam eden akciğer/solunum sıkıntılarına ilişkin tedavisi de Toronto şehrinde yapılmaktaydı. 7 Ağustos 2023 tarihinde sözü edilen sorunlara bağlı olarak yaşamını yitirdiği duyurulan Erkin Koray'ın cenazesi yine kızının da yaşadığı Toronto şehrine defnedildi.

Erkin Koray hakkında onun seven bir çok insanında malumu olduğu şeyler söyledim. Onu seven ve dinleyen her insan, yaşamının bir yerinde mutlaka ondan ve eserlerinden bir parça bulacaktır. Ben de Erkin Koray'a hayranlık duyan ve yıllardır pek çok eserini severek dinleyen birisiyim. Erkin Koray'ın yaşamımda bıraktığı izlerden söz etmek isterim.

Erkin Koray protest duruşuyla, özgün tarzıyla ve döneminden ayrılan müzik anlayışıyla pek çok insana ilham olmuş bir sanatçı. İnsanların büyük kısmı tarafından erkeklerin saçlarını uzatmasının hoş karşılanmadığı bir dönem yaşandı. Erkin Koray tam olarak sözünü ettiğim o dönemin ortasında uzattığı saçları ile, protest duruşu ile kendisi gibi düşünmeyen kalabalıklara rağmen tarzını ve duruşunu kabul ettirmeyi başarmıştır. Erkin Koray'ı anarken Barış Manço ve Cem Karaca'yı zikretmemek olmaz. Çağdaşı olan Manço ve Karaca da tıpkı Erkin Koray gibi müzik anlayışları, duruşları ve tarzları ile kendisini gerçekleştirmiş sanatçlarımızdan olmuştur. Yirmili yaşlarımda sıklıkla dinlediğim ve takip etttiğim bu müzik tarzı ve temsilcilerinden etkilenerek saçlarımı uzatmış ve uzun bir süre saçlarımı uzun tutmuştum.

Erkin Koray'ın, Barış Manço'nun ve Cem Karaca'nın bendeki yeri her zaman ayrı olmuştur. Bu yazı Erkin Koray'ın vefat haberinin ardından bendeki yerini anlatmak için kaleme alınmıştır. Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun.

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...