9 Mart 2023

Not Defterleri Üzerine

Halihazırda kullandığım not defterlerim

İlköğretimden beri not defterlerine karşı ilgim oldu. Belki yazmayı ve kayıt altına almayı sevdiğimden olsa gerek, ne vakit kırtasiyeye yolum düşse kırtasiyenin not defterlerini sergilediği vitrine bakmadan, dikkatimi çekenleri elime alıp incelemeden o dükkandan çıkmıyorum. Fakat "not defteri koleksiyonu" oluşturmadım ve "düzenli aralıklarla not defteri satın alma" durumu ben de oluşmadı. Elimdeki not defterini tamamen bitirmeden, son sayfaya değin kullanmadan yeni bir not defteri satın almıyorum. Günlük hayatımda -çoğunlukla- okuduğum bir kitaptan, dinlediğim bir müzikten, izlediğim bir filmden yahut yaşamın herhangi bir penceresinden bende kalanları bir yere kaydetme ihtiyacı hissediyorum. Bu durum bazı konularda beni arşivciliğe sürükledi. İşte bu not alma ve ileri bir tarih için hatırlatma durumlarım için not defterleri kullanıyorum. İster istemez bu konuda belirli hassasiyetlerim gelişti. Not defterinde kullanılan kağıdın kalitesinden, mürekkebin üzerinde tutanabilmesine, not defterinin kapağından, sayfa çizgilerinin rengine ve kalınlığına kadar çeşitli hususiyetler ile ilgilenir oldum. Bir de not alırken kullandığım kalem... Şimdi kullanıp memnun kaldığım not defteri markalarını sizlerle paylaşacağım.

Rhodia

Rhodia ile tanıştıktan sonra bu markadan şaşmamaya karar verdim. Sayfa dokusunu, sayfa çizgilerini, mürekkebin tutunuşunu çok beğendim. Yukarıdaki görselde görünen Rhodia Not Defterimi okuduğum kitaplarda dikkatimi çeken cümleleri not etmek için kullanıyorum. Kullandığım bu defterin boyutu ise A5. Bu boyut benim el çantama gayet rahat bir şekilde sığıyor.

Scriks

Scriks'i ise bir şiiri oluştururken bir kenara not düştüğüm zamanlarda kullanıyorum. A5 boyutlarında olan bu not defterimin kapağında Haydarpaşa Garı'nın eski görüntüsü bulunmakta. İstanbul temalı kapaklar arasında en çok hoşuma giden kapak bu olmuştu.

Gıpta

Üniversite yıllarımda Gıpta'nın uygun fiyatlı not defterlerini kullanırdım. O dönemlerde ekonomik olması ve fakat biraz da kaliteli olması benim öncelediğim kriterler arasındaydı. Tabi zaman ilerledikçe bu gibi kriterlerin yerine daha başka kriterler aldı.

Dong A

Eskiden beri çoğunlukla kullandığım kalem markası Dong A olmuştur. My-Gel serisini çok seviyorum. 0.5 MM kesitli iğne uçlu modellerini kullanmaktayım. Mürekkebinin akışkanlığı,  kağıda kolaylıkla tutunabilmesi ve kalem ucunun tutukluk yapmaması hoşuma gidiyor.

Google Keep

Dijitalleşme hayatımızda bir çok şeyi kolaylaştırdı. E-Dergiler ve E-Kitaplar çok yaygınlaştı. Matbuatın yerini alan dijital yayıncılık, kitap, defter, kalem gibi araç gereçlere duyulan gereksinimi de azaltmış durumda. Ben akıllı telefonumda Google Keep uygulamasını kullanıyorum. Hem Gmail -site versiyonu- üzerinden de tuttuğum notlara ulaşabiliyorum. Senkronizasyonundan da memnunum.

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...