29 Ekim 2022

,

Egea'nın Sonbahar Temizliği (2022)

Egea'nın Sonbahar Temizliği

Kocaman bir yazı çoktan geride bıraktık. Önümüzde Pastırma Yazı olarak nitelenen on beş günlük bir dönem var. Sonbahar mevsiminin sonunda Kasım ayının ilk iki haftası çoğunlukla hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkıyor. Bu döneme pek çok ülkede çeşitli isimler verilmiş. Almanya'da "Kocakarı Yazı", Amerika'da "Indian Summer", İsveç'te "Azize Birgitta Yazı" gibi çeşitli isimler ile tarif edilen bu dönem ülkemizde Pastırma Yazı olarak bilinmekte. On beş gün sonra kış mevsimine yavaş yavaş girmiş bulunacağız. Kış gelmeden önce Fiat Egea aracımıza çeşitli bakımlar ve kontroller yaptım. Şimdi bunlardan söz etmek istiyorum.

1. Motor Yağı

Geçtiğimiz Ağustos ayında aracın periyodik bakımlarını yaptım. Söz konusu bakım zamanında motor yağını da değiştirdim. Fiat Egea'nın 1.4 Fire Benzinli motoru yağ filtresi de dahil olmak üzere 3 lt. motor yağı almakta. Motor yağını ve filtresini OPAR marka kullandım.

Motor Yağı: OPAR 5W40 3 Litre
Yağ Filtresi: OPAR GPT Yağ Filtresi

2. Motor Soğutma Suyu

Özellikle kış ayları için olmazsa olmaz dediğimiz bakım ve kontrollerden birisi de motor soğutma suyunun ve tesisatının kontrolüdür. Bazı sürücüler motor soğutma suyuna sadece "antifiriz" koyarak büyük bir hata yapıyor. Antifiriz, suyun donma noktasını düşüren ve soğuk kış aylarında motor soğutma suyunun donmasını engelleyen kimyasal bir sıvıdır. Su yerine sadece antifiriz kullanmak tesisatı, radyatörü ve suyun devir daim yapıldığı boruları aşındıracağından kısa sürede çeşitli sıkıntılar ortaya çıkaracaktır. Bu yüzden motor soğutma suyuna antifiriz eklenirken aracın kullanım kitapçığındaki yönlendirmeyi göz önünde bulundurmak faydalı olacaktır.

3. Hava Filtresi ve Polen Filtresi

51775340E ve 77364561E kodlu hava ve polen filtrelerini kullanarak gerekli değişimi yaptım.

4. Kışlık Lastik

Aracımızın lastik ölçüleri 195/65/R15. Henüz kışlık bir lastik edinmiş değiliz. Sıfır ürün 2022 üretim lastiklerin fiyatı 850 TL'den başlıyor. Dört lastiği hesap edersem 3500 TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Belki 2019-2020 üretim az kullanılmış çıkma bir lastik bulurum. Bir ay içerisinde karar verip bir kışlık lastik edinmem gerekiyor. Çünkü Sivas'ta kış mevsimi oldukça çetin geçiyor. Yani öyle geçiştirilecek bir mesele değil bu.

***

29 Mart 2022 tarihli "Corolla'nın Bahar Temizliği" başlıklı yazımda emektar aracımız olan Terra'nın temizliğinden söz etmiş ve Sivas'ta yaşanan su sorununa dikkat çekmek istemiştim. Sivas'ta su sorunu Ekim 2022'de de devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde yine bazı mahallelerde süreli su kesintileri yaşandı. Hatta çalıştığım bölgede (şehir merkezine 40 km uzaklıkta bir köy) su çok ciddi bir problem. Böyle bir su problemini yakinen tecrübe eden insanlar olarak suyu tasarruflu kullanmak durumundayız. Örneği araç temizliğinde israf edilen suyu düşünelim. Sadece bir araç yıkamak için yıkama otomatlarında 80 - 100 litre arasında su harcanıyor. Oysa 10 litrelik bir su kovası ile bütün bir aracı baştan sona gayet iyi bir şekilde yıkanabiliyor. Mart ayında paylaştığım yazım şöyle bitiyordu. Bu yazımı da o cümleler ile bitirmek istiyorum.

Bu konuda bir kaç öneride bulunmak istiyorum.

  1. Araçlarınızı benzin istasyonlarının araç yıkama bölümlerinde yıkamayın. Bu çok su israfına sebep oluyor.
  2. Evinizin içerisinde bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine makinede yıkayın.
  3. Atık yağlarınızı lavoboya dökmeyin.
  4. Dişinizi fırçalarken suyu açık bırakmayın.
  5. Her türlü plastik atığınızı ve ömrünü tamamlamış pillerinizi - bataryalarınızı geri dönüşüm kutularına bırakın.

Daha öncede dediğimiz gibi, sürdürülebilir bir dünya için suyu israf etmeyin. 

Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...