4 Ocak 2022

, , ,

Yanımıza Kalanlar

Gündönümü tarihini (21 Aralık) geride bıraktık. Bu tarihten sonra gece süresi kısalmaya, gündüz süresi ise uzamaya başladı. Artık güneş her gün biraz daha erken doğuyor. Fakat her gün bir iki dakikalık geri çekilmelerin olduğunu hesap edersem yaklaşık iki ay sonra uyandığımız zaman havayı karanlık görmeyeceğiz. Uzunca bir süredir uyandığımız saatlerde güneş doğmuş olmuyor. Durum böyle olunca güne başlamak daha zor hale geliyor. Yine karanlık sabahların birinde işe gitmek üzere caddenin karşı kaldırımında servisimizi beklemekteydim. Sivas'ın ayazını bilenler beni anlayacaktır. Geçtiğimiz günlerde İmranlı ilçemiz ile Türkiye'nin en soğuk ili seçilmiştik. Sivas gibi soğuk yerlerde yaşayanlara buradan veciz bir söz paylaşayım. Bizim Sivas'ta "Soğuğa yiğitlik olmaz gardaş." derler. Bu yüzden geçen yıl eşimin ördüğü kaşkol ile boynumu kulağımı sarmadan dışarı çıkmıyorum.

Ben varmak istediğim yere varayım. O gün serviste dinlediğim bir türküden söz etmek istiyorum. Türküyü söyleyen sanatçı Uğur Önür'müş. İsmini daha önce duymamıştım. TRT Ankara Radyosu'nda çalışan Uğur Önür Türk Halk Müziği alanıda çeşitli çalışmalar yürütüyormuş. Unutulmakta olan Türk Halk Müziği değerlerini yeniden insanlara hatırlatıyor ve kendisinin YouTube kanalında çalışmalarını insanlarla paylaşıyormuş. Dinlediğim türkünün ismi de Karanfilim Sarkarım.
Düşerim diye korkarım
Deseler yarin gelmiş
Hasta olsam kalkarım

Dizeleriyle başlayan türkünün kaynak kişisi Emin Kök. Derleyen ise türküyü yorumlayan sesin sahibi Uğur Önür. Türküyü ve sanatçının diğer çalışmalarını beğendiğim için sizlerle paylaşmak istedim. Unutulan veya gizli kalmış değerlerimizi insanlara duyuran ve yeniden hatırlatan insanların çalışmalarını her zaman değerli bulurum.

***

Geçtiğimiz Eylül ayında Yeni Başlangıçlar başlığı altında hayatımdaki bir hareketlilikleri sizlerle paylaşmıştım. Sözünü ettiğim yazının üzerinden aşağı yukarı üç ay geçti. Şimdi ise yeni bir yılın başlangıcındayız. Hepimizin yeni yıldan beklentileri, hedefleri, gerçekleştirmek istediği arzuları var. Umarım bütün hedeflerimiz kolaylıkla gerçekleşir. Bu noktada kendime ve size bazı şeyleri hatırlatmak istiyorum. Hedefimiz, gerçekleştirmek istediğimiz şey ne olursa olsun; önemli olan o hedefe doğru kararlı, ısrarlı adımlarla ilerleyebilmektir. Meşhur bir söz var, mermeri delen suyun şiddeti değil, damlaların sürekliliğidir. Israrımız bizi hedefe ulaştıracaktır. Şunu da unutmamak gerekiyor. Bir anda ulaşılan veya sahip olunan şeylerin değeri ile bir mücadele sürecinin sonunda elde edilen şeylerin değeri aynı olmuyor. Bu bakımdan sonuca ulaşmak kadar önemli olan bir şey varsa o da sonuca ulaşırken yürüdüğümüz yolda yanımıza kalanlardır.

***

Stanley Kubrick sinemasını merak ettiğim yönetmenlerden birisidir. Dün Ümid Gurbanov'un Youtube kanalında Stanley Gurbanov'un Türkçe'ye çevrilmiş bir ses kaydına denk geldim. 2001: Space Odyssey filminin sonunun konuşulduğu ses kaydını dinlediğimde filme dair merakım arttı. Yakın bir zamanda bu filmi izlemek istiyorum. Filmi izledikten sonra filme dair görüşlerimi ve yorumlarımı da buradan paylaşacağım.

Madem bu yazının başlığına Yanımıza Kalanlar dedik. Yazıyı bitirirken kendimize hatırlatalım. İyiliklerimiz de kötülüklerimiz de yanımıza kalmayacak. Bu yıl iyiliklerimizin çok olduğu kötülüklerimizin olmadığı bir yıl olsun.
Paylaş:  

2 yorum:

  1. 1 ay Sivas'ta yaşama şansım olmuştu, haziran ortasından temmuz ortasına kadar yanılmıyorsam... O nasıl bir sıcaktı öyle :) kollarımda yaralar oluşmuştu güneşten, demek soğuğu da çok fena :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzun yıllardır Sivas'ta yaşamış birisi olarak Sivas'ın sert ikliminden ne kadar şikayetçi olsam da bu iklimden de kopamıyorum.

      Sil

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...