28 Ekim 2021

Eski Bilgisayar Oyunlarına Dair

Günceli takip eden, günümüzde üretilen şeyler üzerinde kıymet arayan biriyimdir. Örneğin günümüzde yayın hayatını sürdüren dergileri takip eder, yeni çıkan kitaplara göz atar hoşuma gidenleri bir kenara not ederim. Eğlence anlayışımda aşağı yukarı böyledir. Teknoloji, sinema, müzik, edebiyat ve geziler benim eğlence dünyamın önemli parçaları arasındadır. Teknoloji ve eğlence dünyam konusunu biraz açmak isterim. Bilgisayarlar, telefonlar ve hayatı kolaylaştıran diğer cihazlar ilgimi çekmiştir. Her ne kadar günceli takip etsem de ara sıra eskiye dönmeden, mazinin sepya sokaklarında turlamadan da edemiyorum. 

İlk bilgisayarım ve ilk telefonum hemen hemen aynı zamana denk gelir. Ortaokulu bitirdiğim yıldı. Artık liseliydim ve lisedeki ilk yılımdı. Evimiz ile gittiğim lise arasında hayli mesafe olunca cep telefonu (Nokia 3220) kullanmak bir ihtiyaç haline gelmişti. Yine o dönemde uzun bir süredir ailemin gündeminde tuttuğum bilgisayar isteğimin mutlu son ile bitmesi de yine o döneme denk gelmişti. Kullandığım ilk bilgisayar, toplama masaüstü bir bilgisayardı. Bu ilk bilgisayarım: 512 MB Ati Radeon Ekran Kartı, 512 MB Ram, Asus Ekran Kartı, Intel Pentium İşlemci, 80 GB Hard Disk, Philips 107 S6 Crt Monitör, A4 Tech Klavye ve Fare ve 2 Adet 5 Watt Hoparlör parçalarından oluşmaktaydı. Bilgisayar ile birlikte bilgisayar oyunlarının varlığından da haberdar olmuştum. Şanslıydım ki bu bilgisayar dönemin şartlarını göz önüne aldığımda ortalamanın üzerinde özelliklere sahipti. Dönemin popüler oyunlarının bir çoğunu çalıştırabilecek donanımsal özelliklere sahipti. Ben de kendimi bir dönem video oyun dünyası içerisinde bulmuştum.

Bu yazımda o dönem hem arkadaşlarımla hem de bireysel olarak oynamaktan büyük keyif aldığım bilgisayar oyunlarından söz etmek istiyorum.

1. Downtown Run

Savaş ve Yarış temalı video oyunlarının öncüsü sayılabilir. Oynamaktan en çok keyif aldığım yarış oyunudur. UBISOFT'un yükselişte olduğu dönemlerde yayınlanmıştır. Oyun aynı zamanda Blur oyununun ilham kaynağı olmuştur. Oyunda bulunan otomobiller arasında görünürde donanım ve güç farkları olsa da yarış esnasında en kuvvetli otomobilleri en zayıf otomobiller ile geçebileceğinizi anlıyorsunuz. Bu da gerçekçiliği azaltıyor. Yine de bu oyun ilk göz ağrılarımdandı.

2. FIFA 07

Benim ve lise arkadaş grubumuz için unutamadığımız oyundur. Bana göre FIFA serisinin oynanabilirliği en keyifli olan oyunudur. Oyunda Türk takımlarının olması, Ronaldinho'nun kariyerinin zirvesinde olması, Gerard'ın - T. Henry'nin - Roberto Carlos'un - Kaka'nın - Pirlo'nun - Del Piero'nun sahanın tozunu kaldırması gibi bir çok hatırası vardır.

3. Age Of Empires 2

Strateji, taktik, plan... Bu kategoride bu kadar çok tutan başka bir oyun hatırlamıyorum. Red Alert 2 oyununu da çok sevmiştik ama bu oyunu çok tutmuştuk.

4. 18 Wheels of Steel Haulin

Nakliye ve taşıma işini seven birisi olarak oynamayı sevdiğim bir başka oyundu. Tabi o dönemler Euro Truck Simulator yok. Yıl 2007. Bir çok eksik ve hata ile yayınlansa da yine de mazide tatlı bir hatıra bırakmayı başardı.


Tek oyuncu modundan ziyade çok oyunculu modunu çok sevmiştik. Üniversitedeki arkadaş gruplarımızla da oynadığımız çok olmuştu. İkinci dünya savaşı dönemi ve silahları ile oynanabilirliği güzel olan bir oyundu. Tek sevmediğim yanı, oyuncu vurulduğunda can azalması gibi bir durum yoktu. İki mermi de oyun dışı kalınıyordu.

Liste daha uzar gider. Ben bir zamanlar oynadığım, aklıma gelen ilk beş video oyunu bu listeye aldım. Sizin de bir zamanlar oynamaktan keyif aldığınız video oyunlar varsa aşağıdaki yorum formundan benimle paylaşabilirsiniz.
Paylaş:  

6 yorum:

  1. Red Alert 2 ile Age of Emprires 2 kıyasında ben hep Red Alert tarafında yer alıyorum. Hala daha oynarım. Senaryo modu ayrı hoşuma gidiyor, skirmish modu ayrı hoşuma gidiyor. FIFA 07'yi karşılıklı oynarken aldığım zevk çok ayrıydı. Sanırım milenyumun ilk 10 yılı için FIFA 2002'den sonra en çok sevdiğim FIFA versiyonudur. Need for Speed Underground 2 de sanırım o yılların en çok tutan oyunlarındandı. Son olarak Championship Manager 00-01 ve Championship Manager 03-04 hala güncellemeler ile oynanan oyunlardan olduğu için eklemek gerek diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CM ve FM serisinden söz etmek için ayrı bir yazıya ihtiyaç duyacağım sanırım. Çünkü o yıllarda bir video oyun olarak değil günün bir parçası olarak yaşamıma aldığım oyunlardandı. :)

      Sil
  2. Age of Empires her ne kadar çok başarısız olsam da arkadaşlarla birlikte oynamaktan en keyif aldığım oyunlardandı. Şuan yeni oyunu çıktı ve çılgınlar gibi merak etsem de fiyatı yüzünden almaktan beri duracağım :) Bir de The Sims 2 vardı favorilerimden. En çok zaman harcağım oyun ise Football Manager 2005'tir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Parasını verip satın aldığım ilk oyun FM serisindendi, Football Manager 2013. Unutamadığım kariyerimi Lincoln City ile yapmıştım. Hey gidi günler... :)

      Sil
  3. Call of duty bir efsanedir benim için. Serinin kaçıncı oyunuydu hatırlamıyorum ama harabe bir evin penceresinden patates attığımız bir sahne vardı. Bomba atmayı öğreniyorduk güya... Eskiye özlem bitmiyor hiç. Ben halen ara sıra captain claw, gta gibi oyunlar oynuyorum. Bugün işyerinde santrale bağlanmak için kullandığım bilgisayarın işletim sisteminin xp olması bile tarifi zor bir hisse soktu beni. Evde ki bilgisayarıma xp kurup, eski uygulamaları yükleyip 2000'li yılların başlarına dönmek istedim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Windows XP ile birlikte Wibdows 98'e yakınlık duyuyorum. Dizüstü bilgisayarımda bir ara Windows XP kullanıyordum. Fakat daha sonra Windows 7'ye geçtim.

      Sil

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...