31 Ağustos 2015

Karanfil Fanzin #15: Selâmün Aleyküm Dostlarım ve Düşmanlarım

Karanfil Fanzin’in Ağustos sayısı çıktı. Yumruğumuzu 15. kez sıkmanın, sınırı 15. kez geçmenin, sesimizi 15. kez yükseltmenin gururunu duyuyoruz. Bu sayımızda şiir, eleştiri, kitap, sinema ve müzik sahalarında bir araya geldik.

Eyüp Aktuğ, “Elmanın Kararan Yüzü” şiiriyle içinde yeryüzünü gözetleyen çocuğu savaştan alıkoymanın gayretinde, “çevirsem kırılacak bir anahtardı elimdeki / korkuyla yaklaştım yoluma eğleşen kapılara.” mısralarıyla filmin kesilen sahnelerinde yerini alıyor. Ali Yılmaz, “Zaman Yankısı” şiiriyle eski bir alfabeden hareketle bizleri Mısır’a, Sümer’e ve Babil’e doğru yolculuğa çıkarıyor, “uçaklar ve otomobillerden önce karşılaşsak / belli ki daha iyi anlaşacaktık” mısralarıyla modern zamanların ekşiyen suratında beşinci cevheri arıyor. Yasin Fişne ise “Unutmak” isimli şiiriyle unutmanın da bir nimet olduğunu hatırlatıyor bizlere, “artık anlamalıyım / kopya çekmenin sınava dahil olduğunu” mısralarıyla kirli sakal koalisyonlara kafa tutuyor. Uğur Yanıkel ise “Cumartesi Kırmızı” şiiriyle bu sayımızda yerini alıyor, “atlar su içer biz ağlarsak” mısraından hareketle… “Seni Hatırlatan” isimli şiiriyle Orhan Batuhan Akgül dikkatleri üzerine çekiyor, “Göğümüzde taçlanacak / Sen korkunç bir şiddetle eseceksin hatrıma” mısralarıyla belleğin kalp çıkmazındaki yerini gösteriyor bizlere.  Azad Tartud, “Açık Hesap” şiiriyle bizleri borçlandığımız kitapların ağırlığı altında ezmeyi ihmal etmiyor. Murat Bingöl ise İsmet’in Haydarpaşa Garı’nda başlayan serüvenini fısıldıyor bizlere “İstanbul’a Hoşgelmiştin İsmet” şiiriyle. Şiir bölümümüzün bir diğer şairi Samet Polat, “Kuşkulu Kuşluk Vakti” isimli şiiriyle yüzüstü düşmelerimizi bize tekrar gösteriyor.

Bu sayımızın eleştiri bölümünde ise iki isim var. Cem Düz, “Olana, Olmuşa ve Olacağa…” isimli eleştirisinde Refik Halid Karay üzerine eğilmiş. Refik Halid’in muhalif tavrı ve bu tavrın kağıda izdüşümünü görüyoruz Cem Düz’ün yazısında. Eleştiri yazılarımızın ikincisi ise Lili Arthur’a ait, “Hareket Evde Başlar” isimli yazısıyla batı – doğu tahlillerinden bir bölümü bizlere sunuyor. Makineleşen bir çağda hayatta nasıl kalınır sorusuna cevap aranmış.

Kitap bölümünde Larry Collins ve Dominique Lapierre’nin “Kudüs, Ey Kudüs…” isimli eserinden bir bölümü sizlerle paylaşıyoruz. Arap dünyasının en büyük seslerinden birisi olan ve Mısır’ın dördüncü piramidi olarak bilinen Ümmü Gülsüm’e dair bir enstantane sizlerle olacak. Dinçer Karan ise “Ağır Bir Trajedi Tarife Sığmaz Bir Dram” yazısıyla Erich Maria Remarque’nin “Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok” ve “Tanrının Gözdesi Yok” isimli kitaplarını tanıtıyor. Ayrıca Remarque’nin filme alınan romanına da değinmeden geçmiyor.

Nihayet “Plakçalar” bölümü ile sizlerleyiz. Bu sayımızda sizlere Ümmü Gülsüm’den Enta Omri isimli eseri sunuyoruz. Eser hakkındaki yorumu ise Ekşi Sözlük yazarlarından lethimnotdie’den alıntılıyoruz. Karanfil Fanzin 15. sayısıyla “Selâmün Aleyküm Dostlarım ve Düşmanlarım” diyerek sizlere selamlayacak.

Karanfil Fanzin – 15. Sayı İndeksi
Şiir Bölümü
  • Eyüp Aktuğ - Elmanın Kararan Yüzü
  • Ali Yılmaz - Zaman Yankısı
  • Uğur Yanıkel - Cumartesi Kırmızı
  • Murat Bingöl - İstanbul'a Hoşgelmiştin İsmet
  • Azad Tartud - Açık Hesap
  • Samet Polat - Kuşkulu Kuşluk Vakti
  • Orhan Batuhan Akgül - Seni Hatırlatan
Eleştiri Bölümü
  • Cem Düz - Olana, Olmuşa ve Olacağa...
  • Lili Arthur - Hareket Evde Başlar
Kitap Bölümü
  • Larry Collins ve Dominique Lapierre - Kudüs, Ey Kudüs...
  • Dinçer KAran - Ağır Bir Trajedi Tarife Sığmaz Bir Dram (Erich Maria Remarque)

Plakçalar Bölümü
  • Ümmü Gülsüm - Enta Omri

Karanfil Fanzin - Dağıtım Noktaları 

Sivas:
  • Sadece 15. sayımız için Sivas Kitap Fuarı, 59 numaralı stantdayız.
Sivas Dışı:
  • E-Posta adresinize pdf dosyamızı gönderiyoruz. Sizlerde fotokopiciden 10 kuruşa çıktı alabiliyorsunuz. Boyutun A3 olduğunu belirtmeyi unutmayın. Ricamız ise şu: renkli kağıda baskı almayın.
  • E-Posta adresimiz: karanfil.fanzin@gmail.com
*Bu bir tanıtım metnidir. Karanfil Fanzin'den alıntılanmıştır.  
Paylaş:  

2 yorum:

  1. mustafaalniak@hotmail.com adresine bu sayıyı alabilir miyim acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dağıtım yapan arkadaşımız gönderecektir.

      Sil

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...