4 Nisan 2015

Enfa Edebiyat Dergisi'nin 1. Sayısı Çıktı

Enfa Edebiyat Dergisi ilk çiçeğini açtı. Taşra edebiyat dergiciliğine ilk sayısıyla "merhabalar olsun" diyen Enfa Edebiyat, şiir - öykü - deneme türlerinde yazın dünyamıza eser sunarak gönüllerde hoş bir yankı uyandırmayı amaçlıyor. Enfa Edebiyat'ın ilk sayısı 12 sayfadan oluşmakta, ama öyle sıcak ve öyle samimi, dolu dolu bir sayı olmuş. Dergiyi elinize aldığınızda ve ithaf bölümü ile karşılaştığınızda yüzünüzde bir tebessüm bırakacak olan şu satırlarla karşılaşacaksınız.
dostluğunu hissetiren güzel insanlara,
içilen tüm kivi çaylarına,
ve bunca tebessümün vesilesi olan
varlığıyla huzur bulduğumuz
hüseyin kaya hocamıza
ithaf olunur.
Enfa Edebiyat'ı biraz tanımak ve tanıtmak istiyoruz. Kendisini Enfa Edebiyat'ta "şey" olarak tanımlayan Ubeydullah aslında derginin imtiyaz sahibidir. Derginin editörlüğünü Neslihan Ermahiş yapmakta, şiir editörlüğünü Eyüp Aktuğ ve nesir editörlüğünü Mete Almalı yürütmekte. Derginin sanat editörlüğünde ise Sümeyye Yöner bulunmakta. Enfa Edebiyat'ta Sosyal Medya Ekipler Amiri ise Liya Zerya. Bir de Enfa: Hüseyin Kaya.

Enfa Edebiyat - Hikaye

Enfa Edebiyat'ın ilk sayısının ilk sayfasında Ahmet Taha Yekeler'in Bir Morg Kadar Soğuktu Ankara isimli hikayesi ile yolculuğumuza başlıyoruz. Yazın dünyamızın istenmeyen şehri olan Ankara'yı hayal dünyamızda yeniden işleyen Ahmet Taha Yekeler, bu öyküsünde Ankara'dan, soğuk bir günden bir kesit sunuyor bizlere. Bir sonraki öyküde Mete Almalı bizleri selamlıyor TRT Saati isimli eseriyle. Kocabaş Çarşısı'nda usta - çırak ilişkilerini Çiroz Adem'in gözlerinden görmeye ne dersiniz? Sayfanın hemen altında ise bir küçürek hikaye göreceksiniz. Ubeydullah  bu küçürek okuntusunda Bardağın Dibinde Daima Son Bir Yudum Bırakan Adamın Hikayesi'ni anlatıyor. İlerleyen sayfalarda Hamideddin Moğulkoç'un İki Kara Bulut hikayesini bulacaksınız. Hikayemiz bir kasabada geçmekte, Yeni muallime Lamia'nın hikayesi.  Bir sonraki sayfada ise Hasan Bozaslan sizi Oyuncak Yeşil Bebek isimli anlatısıyla karşılıyor. "*Aynaya her baktığımda karşımda gördüğüm babaya" diyerek... Bir küçürek hikaye daha; Emrak Buzkan'dan Nâmühim Soru... Nerde ineceğini unutanlar için kaleme alınmış sanki.

Enfa Edebiyat - Şiir

Enfa Edebiyat'ın şiirlerine yöneldiğimizde ise Eyüp Aktuğ'un Göğe Tutulan Ayna isimli şiiri bizleri karşılıyor. "eğer kristof kolomb görseydi onu / cayardı amerika'yı keşfinden" mısralarıyla Amerika'dan daha önemli şeylerin olduğuna inanıyor. Sonraki sayfada Erdem Arslan'ın Yağmura isimli şiirini görüyoruz. "Anne neden yağmur yağıyor / Allah büyümemiz için bizi suluyor mu?" mısralarıyla buğday tarlalarının arasında başını gökyüzüne uzatan bir çocuğun diliyle yağmurdan kaçılmayacağını bizlere öğretiyor. Şimdilik Kalabalığım şiiriyle Orhan B. Akgül "Her mesafe ateşe sarkıtır anıları" mısraıyla duyargalarını yalnızlık ormanına açıyor. Kaan Çapkın "ekmekle vurdular karnımıza" diyerek Yanlış Zaman Yaşıtları şiiriyle çağın çıkmazına sokuyor bizleri. Mustafa Yıldız'ın Zaman Adanmış Fotoğraflar'ında "annelik o, babanın ve çocuğun bilmediği" mısraıyla bize bilmediğimizi bir kez daha bildiriyor. Liya Zerya, Ev İçim Göz Kiram şiiriyle "a4 yalnızlığımıza iyi gelir diye / seninle aramıza bir ev çizdim" mısralarıyla bir taşra mutluluğu bırakıyor bizlere. Ahmet Yüksel ise Hasan Tayfunun Acısına isimli şiiri ile bir acıdan yola çıkarak mavi bir sızının yanına koyuyor bizleri. Yunus Sevindik'in Amorti Vurmamış Piyango Biletleri'nde "biraz zaman gerekli, burada öncelikler sayılara göre çünkü" mısraıyla başlangıç yaparken şiire 24 saatlik bir dünyanın penceresinde olduğumuzu hatırlatıyor Enfa Edebiyat okurlarına.

İslam Şahin Gün Doğumuna şiiriyle, Rabia Burcu Eslik Az Bahar şiiriyle, Ebru Pınar Araf şiiriyle, Oğulcan Kütük Kırlangıcı Yitir şiiriyle, Cenk Balaban Fil Uçuşu şiiriyle ve Rabia Şekerci Bir Yazar Nasıl Bakar şiiriyle Enfa Edebiyat okurlarını bekleyen eserler arasında yerini alıyor.

Enfa Edebiyat - Deneme

Enfa Edebiyat'ın editörü Neslihan Erhamiş Göç isimli denemesiyle bizim yolculuğumuzu bizlere fısıldıyor. Göç anlatılır mı? sorusunun bir karşılığı olarak sizleri bekliyor. Umudun Rengi denemesiyle Merve Tuysuz, okurlarına hayata umutla bakmanın gökyüzü ile bir ilişkisi olduğunu vurguluyor. Sümeyye Kaplan ise Merhabadan El'vedaya derken "Çok şükür dünyaya giden bir tramvaydayım." diyerek Cemal Süreya'nın Üvercinka'sına selam gönderiyor.

Enfa Edebiyat - Muhabbet

Derginin Enfa Muhabbeti bölümünde ise iki röportaj sizleri karşılayacak. İzdiham Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Bülent Parlak ile kendisinin ve izdihamın yolculuğuna dair konuştuk. Sonraki sayfada ise Tiyatroyu hayatının merkezine alan sanatçı Filiz Uysal ile Fincan Kahve'yi göreceksiniz. Filiz Uysal'ın tiyatro serüvenine dair kesitler bulacağız.

İlk sayısıyla edebiyat dergileri arasında yerini alan Enfa Edebiyat, yüreğinizde bir çarpıntı, yüzünüzde bir tebessüm bırakmak için heyecanla karşınıza çıkmayı bekliyor.

Enfa Edebiyat: enfaedebiyat.com
Twitter: @enfaedebiyat
Facebook: Enfa Edebiyat
Paylaş:  

2 yorum:

  1. Hayırlı olsun hocam. Çok değerli bir ekibiniz var. Önceden de bi derginiz vardı takip ediyordum, hala daha yayında mı bilmiyorum. Ubeydullah kardeşimin yönetiminde çıkıyordu sanırım. Başarılar dilerim. Takipte olacağım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz :) . Nûn Edebiyat'ı kapattık. Bir süre dergiciliğe ara verdik. Sonra Enfa Edebiyat'ı kurduk. Enfa'nın başında da Ubeydullah var.

      Sil

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...