10 Haziran 2016

, , , , , , ,

Kötü Adamın Tarafında Olmak

Fan filminden bir sahne

Sinema ile az ya da çok ilgili iseniz, güncel sinemayı da takip ediyorsanız Hint sinemasının dünyaya açılan büyük bir pazar olmaya başladığını fark etmişsinizdir. Türk sinemasına, özellikle sinemamızın Yeşilçam dönemine yakın temaların işlendiği, seyrek de olsa sofistike ve psikolojik anlatılarında kendisine yer bulduğu bir sektör. Daha önce (15 Nisan 2015) Hint sineması ile ilgili bir yazı kaleme almıştım. Ekseriyetle dram türü üzerinde durduğum bir yazı idi. Bu yazımda ise bir başka filmden bahsedeceğim. Mayıs ayının ortasında tanıtımını izlemiş, üstelik hakkında yazılmış birkaç yorumu da okumuştum. Nisan ayında vizyona girmiş. Filmin adı: Fan. Shah Rukh Khan filmi üzerine giymiş desem yanlış bir yorumda bulunmuş olmam.

Son dönemde Shah Rukh Khan için yaptığım eleştirilerden birisi, elli yaşında olmasına rağmen "sinemanın genç aşığı" gömleğini üzerinde tutmakta ısrar etmesi idi. Ara sıra aksiyon ve macera türünde yaptığı filmler ile karşımıza çıksa da yine salt bir romantizm sunuyordu izleyicilerine. Fakat içine düştüğü bu döngünün kendisi de farkına varmış olacak ki, bu kez bambaşka bir tema ve oyun gücü ile karşımıza çıkmış. Khan, bu filmde iki ayrı karakteri canlandırmaktadır. Son beş yılın en iyi performansını sergiliyor da denebilir. Fan, kaliteli bir dram ve gerilim sunuyor bizlere. Konu itibari ile Darr ve Anjaam filmlerine yakınlık göstermekte. Bu arada Fan'ın iki kahramanı var. Aryan Khanna ve Gaurav. Karakterler hakkında biraz bilgi vermek gerekirse; Aryan Khanna, sinemanın ve Hindistan'ın en büyük yıldızı ve milyonlarca insan ona hayran. Fakat hayranlarından birisi var ki, Aryan onda bir takıntı haline gelmiş. Çocukluğundan ilk gençliğine ve yetişkinliğine kadar Aryan ile yatıp Aryan kalkan Gaurav'ın en büyük hayali bir gün onunla tanışabilmek. Gaurav, hayatının her anında Aryan'ı taklit etmek ile birlikte yüzünün de Aryan'a çok benzemesi ondaki bu obsesif tutkuyu daha bir perçinlemektedir. Shah Rukh Khan, büyük bir sinema yıldızı olan Aryan'ı ve Aryan'a karşı obsesif bir hayranlık besleyen Gaurav'ı kendisi canlandırmakta. Yani Shah Rukh, bu filmde kendi kendisinin hayranı rolünde. Bir filmin içerisinde iki zıt kutupta, iki farklı ruhu içine alabilmesi ve bunu yaparken de göstermiş olduğu oyunculuk ile takdirleri hak etmiştir.

Gelelim "kötü adamın tarafında olmak" meselesine. Bu filmlerde kastettiğim ve kötü adam olarak sıfatladığım şeyin tarifini yapayım önce. Örneğin Darr (IMDB: 7.9) filminde Rahul Mehra'nın "K...K...Kiran!" deyişiyle gerilimi tırmandıran bir trajedide karşımıza çıkan Khan, aşkına karşılık bulamayan bu durumu sapkın ve obsesif bir tutkuya dönüştüren bir kimlikte idi. Fakat izleyici bu kötü adamın tarafını tutuyordu, ben de dahil. Anjaam filminden de söz açacak olursam, Darr filmine göre başarısız bir film.  Shah Rukh, yine Anjaam filminde de duyduğu karşılıksız aşk hissi obsesif bir sapkınlığa dönüşecek olan bir karakter ile karşımıza çıkıyor. Fakat Darr'da olduğu gibi izleyici kötü adamın tarafında olmayı tercih ediyor.

2012 - 2015 yılları arasında izleyicisini hayal kırıklığına uğratan ve kendi kariyeri için bir duraklama dönemi kabul edilen bu süreçte Happy New Year, Dilwale ve türevinden yapımlar ile eski usul sinema anlayışında ısrar etmişti. Fakat Fan ile bu tutumundan vazgeçmiş görünüyor. Diyeceğim şu ki, Fan gerçekten kaliteli bir yapım olmuş.
Paylaş:  

0 Yorum:

Yorum Gönder

Bloguma ziyaretiniz için teşekkür ederim. Bu içeriği beğendiyseniz paylaşabilir, yorum yaparak katkıda bulunabilirsiniz. Yeniden görüşmek ümidiyle...